Elena Nencov, inginerul care face păpuşi tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şefa unei agenţii de asigurări din Curtea de Artgeş şi artist popular în timpul liber. Elena Nencov, inginer de profesie, i-a uimit pe europeni cu păpuşile şi obiectele tradiţionale confecţionate de ea.

Elena Nencov a fost dintotdeauna îndrăgostită de  tradiţiile româneşti. I-au plăcut portul şi muzica populată, obiceiurile şi datinile noastre. “Îmi plăcea să realizez măşti populare pe care le ofeream în dar colegilor, rudelor  sau prietenilor. Cu asta am început. Păpuşile tradiţionale au venit ceva mai târziu după ce, într-o vizită la Muzeul Satului  din Bucureşti am întâlnit o păpuşăreasă din Galaţi care m-a impresionat cu lucrările sale. Crea întreaga recuzită a unei păveşti: Punguţa cu doi bani, Fata moşului şi fata babei... etc. Eu am încercat  altceva,împinsă de dorinţa de a pune în valoare frumuseşea portului nostru popular ”, povesteşte Elena Nencov care  a devenit celebră pentru păpuşile tradiţionale din pânză, umpute cu vată sau câlţi şi îmbrăcare în ii, şorţuri şi fote autentice şi legate cu bete tricolore.”Folosesc bucăţi din costulme populare vechi, pe care le-am colecţionat de-a lungul anilor sau pe care le-am primit în dar de la cei care apreciază munca mea, bucăţi  pe care le  încastrez în materiale  noi, redând astfel frumuseţea portului popular românesc din diferite zone ale ţării, explică artista.

Fiecare păpuşă a sa este unică prin felul în care este îmbrăcată însă ceea ce deosebeşte cu mult ceeaţiile Elenei Nencov de alte păpuşi tradiţionale este capul, realizat printr-o tehnică deosebită, dintr-un  carton special, deformat - secretul Elenei Nencov.

Artista a obţinut nenumărate premii la expoziţiile şi târgurile din ţară şi strănătate  la care a participat, cee ce i-a adus satisfacţii imense. Păpuşile sale au ajuns în  casele a mii de români sau străni care apreciază arta noastră populară.
În data de 3 mai 2009, în Galeria de Sud a Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc manifestarea tradiţională „Ziua Porţilor Deschise”, unde ţările membre ale Uniunii Europene au fost invitate să se prezinte pe parcursul unei zile în faţa publicului vizitator.
 
Apreciată la Strasbourg


 Elena Nencov a făcut parte din delegaţia română care,  la invitaţia Consulatului General al României ,  s-a deplasat la Strasbourg, în mai 2009 ,  pentru a lua parte  “Ziua Porţilor Deschise” la Parlamentului European.  Peste 20 de mii de vizitatori din mai multe ţări europene au admirat păpuşile artistei argeşene.
“Ţările membre ale Uniunii Europene au fost invitate să se prezinte pe în faţa publicului.Alături de mine a mai fost un artist popular , Dan Gherasimescu şi, împreună,  i-am impresionat pe cei care au trecut pe la standul României cu  demonstraţii de tehnică a meşteşugului. La mine, de exemplu, au văzut pe viu, cum  ia naştere o păpuşă tradiţională, iar mulţi dintre vizitatori au plecat acasă cu o bucăţică din România. “, spune artista.
În septembrie anul trecut, cu prilejul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, Elena Nencov a fost premiată pentru întreaga sa activitate ca meşter popular.

Păpuşile sale au fost admirate şi la Bruxelles


La începutul lunii iunie a acestui an,   Elena Nencov  şi-a expus creaţiile  şi la Parlamentul European de la Bruxelles  care a găzduit o acţiune de promovare a culturii şi etnografiei argeşene intitulată „Judeţul Argeş: folclor, artă şi istorie”,  uimind din nou  cu păpuşile sale.

Profil

 Născută:  5 martie 1962 - Brăduleţ Argeş
 Studii:  Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini - Universitatea din Piteşti
 Familie - necăsătorită

 Întrebări şi răspunsuri


Sunteţi cunoscută şi pentru frumoasele şi ineditele potcoavele impodobite.  Care este secretul lor?

Este vorba de  «potcoava purtată de cal»,   decorată cu împletituri  de cânepă şi trandafiri din pănuşi de porumb. Este creaţia mea  şi mă bucur că are succes.  Oamenii o cumpără  ca s-o pună deasupra pragului casei sau s-o îngroape  la temelie  pentru că poartă noroc şi aduce prosperitate.

Realizaţi singură păpuşile care v-au adus celebritatea sau sunteţi ajutată?

 Cea care mă sprijină în realizarea păpuşilor tradiţionale este mama mea,Filofteea Nencov, şi ea artist popular iar tradiţia realizării acestor obiecte sper să fie dusă mai departe de  cele două nepoţele ale mele care învaţă de la mine acest meşteşug.

 Ce-i place


 Îmi place muzica populară, îmi place portul popular, îmi plac tradiţiile acestui popor, îmi place tot ceea ce este frumos şi autentic.

 Ce nu-i place

 Nu-i place kitchul şi-i dispreţuieşte pe  cei ce promovează nonvalorile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite