Curtea de Apel Piteşti a respins cererea prin care jurnalistul Răzvan Savaliuc solicita recuzarea completului de judecată în procesul Kovesi-Antena 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 9 noiembrie, Răzvan Savaliuc a făcut o cerere de recuzare a întregului complet de judecată FOTO: Denis Grigorescu
Pe 9 noiembrie, Răzvan Savaliuc a făcut o cerere de recuzare a întregului complet de judecată FOTO: Denis Grigorescu

Curtea de Apel Piteşti a respins marţi 15 noiembrie cererea de recuzare formulată de jurnalistul Răzvan Savaliuc împotriva completului de judecată din procesul Kovesi-Antena 3, la termenul din 9 noiembrie. Savaliuc solicitase recuzarea completului pe motiv că a amânat pronunţarea asupra cererii sale de amendare a Laurei Codruţa Kovesi pentru că aceasta nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor formulate.

Pe 9 noiembrie, la Curtea de Apel Piteşti a fost un nou termen din procesul intentat de Laura Codruţa Kovesi postului de televiziune Antena 3 şi jurnaliştilor Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistului Mugur Ciuvică. Şedinţa a fost una cu scântei, Răzvan Savaliuc cerând, printre altele, amendarea şefei DNA pentru rea credinţă.

Şedinţa de judecată din 9 noiembrie a început furtunos, jurnalistul Răzvan Savaliuc întrebând-o pe judecătoarea Corina Postelnicescu dacă se abţine, având în vedere că a fost subiectul unui dosar DNA în 2011, informaţie pe care ar fi aflat-o din presa locală din Argeş. Magistrata a replicat: „Nu am cunoştinţă de această cauză, nu m-a înştiinţat nimeni“, adăugând că nu se va abţine în această cauză. Tot Savaliuc a cerut şi amendarea Laurei Codruţa Kovesi cu 1.000 de lei pentru exercitarea cu rea-credinţă a apelului. „Laura Codruţa Kovesi nu a depus absolut nicio probă, nu a precizat prejudiciul şi legătura de cauzalitate. Scopul reclamantei este doar să se îmbogăţească fără justă cauză“, a spus Savaliuc. Avocatul jurnaliştilor Antena 3 a cerut instanţei acordarea unui termen pentru dezbaterea pe fond, acuzând că la Curtea de Apel Bucureşti proba cu înscrisuri nu a fost nici măcar analizată şi că judecătorii din Capitală nu s-au pronunţat pe probatoriu. După ce judecătoarea Corina Postelnicescu a decis ca dosarul să rămână în pronunţare, stabilind un nou termen pe 14 decembrie, termen la care a spus că se va analiza şi cererea de amendare a şefei DNA, Răzvan Savaliuc a avut o nouă intervenţie furtunoasă: „Consider că trebuie să vă pronunţaţi acum pe cererea de amendare. Reclamanta nu a depus un minim document. Vreau să am dreptul la un proces echitabil. Formulez o cerere de recuzare a întregului complet“.

Şefa DNA i-a dat în judecată pe cei cinci jurnalişti după ce aceştia au acuzat-o în emisiunea „Sinteza zilei“ din data de 19 iunie 2014 că ar fi dispus muşamalizarea anchetei în dosarul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Fratele fostului preşedinte a fost acuzat, în dosarul instrumentat de DNA, că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Drăgăneşti, Olt, condamnat pentru că şi-a înjunghiat un nepot.

În procesul cu vedetele Antena 3, procurorul-şef al DNA a cerut iniţial daune morale pentru calomnie în valoare de 1 milion de lei. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că suma este prea mare şi au redus-o la 250.000 de lei. Sentinţa a fost atacată, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, însă pârâţii au cerut, în mai 2016, strămutarea dosarului la o instanţă similară din ţară. Solicitarea le-a fost aprobată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Piteşti.

Următorul termen al procesului va fi pe 14 decembrie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite