Cum te poți căsători la muzeu. Singurul loc din România care are ca exponat o primărie sătească FOTO

0
Publicat:

De 15 ani, printre exponatele de la Muzeul Golești din Argeș se află și clădirea unei primării rurale. Este vorba despre clădirea Primăriei Hârsești, construită în 1910 și remontată la muzeu în perioada 2009-2010

Primăria a fost mutată la Muzeul Golești acum 15 ani FOTO Muzeul Golești
Primăria a fost mutată la Muzeul Golești acum 15 ani FOTO Muzeul Golești

Construcţia este din lemn, lipită cu pământ şi văruită, înălţată pe soclu de piatră rotundă de râu. Acoperişul este în patru ape, cu învelitoarea din şiţă de brad bătută la trei rânduri.

„Adevărul” a vorbit despre acest exponat inedit cu Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești.

Edificiul public, construit pe o temelie din piatră de râu, are un plan de formă dreptunghiulară (13 metri x 9,5 metri), format din patru încăperi dispuse câte două, în stânga, respectiv în dreapta unui hol central de dimensiuni mari. În capătul holului, prin închiderea unei părţi de circa 1,2 metri din hol, a fost creată camera armelor.

„Camerele din faţă erau ale primarului şi secretarului-notarului, iar în cele din spate - registrul agricol şi contabilul. În hol, exista o hartă a României şi una a judeţelor Argeş şi Muşcel, avizierul, măsuţa cu scaun a poliţistului şi una-două bănci pentru aşteptare. Seiful, din metal masiv îmbrăcat în lemn, era ţinut în camera contabilului”, precizează Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești.

Nelipsite erau maşinile de scris, condeiul, dulapurile cu catastife, steagurile, şi bineînţeles tablouri cu regii României. Intrarea este străjuită de un foişor de zid, cu deschideri arcuite pe trei laturi.

Pereții sunt construiți din bârne de lemn de esență tare, îmbinate la colțuri în cheotoare dreaptă. Peste bârne este aplicată cercuiala (șipci din lemn prinse pe diagonală) și apoi tencuiala din var cu nisip.

Întreaga construcție este tencuită atât la interior, cât și la exterior. Camerele mai înalte (trei metri) decât la o casă obișnuită, podul cu război (supraînălțat) și ferestre, foișorul masiv și înalt conferă prestanță clădirii; era una din casele mândre din sat. Acoperișul, în patru ape, are învelitoarea din șiță măruntă, dreaptă (fără model).

„În satul de la Golești, primăria este așezată la „ulița principală”, aproximativ în centrul muzeului și în apropierea bisericii. Primăria a fost donată în anul 2008, de comunitatea din Hârsești, în frunte cu doamna primar Ioana Pircan. Cei care doresc să își oficieze cununia civilă într-o primărie veche, într-un muzeu, sunt bineveniți la Golești”, adaugă Iustin Dejanu.

De menționat că Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești este singurul muzeu etnografic din țară care are o astfel de construcție, în patrimoniu.

Conceput ca un sat românesc de secolul al XIX-lea și deschis în 1966, Muzeul Etnografic de la Goleşti, județul Argeș, aflat la doar zece kilometri de Pitești, adăpostește 37 de case, clădiri și gospodării din toate zonele României.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite