Biserica istorică unde sunt înmormântați doi prim-miniștri ai României. Va fi restaurată după mai bine de două secole

0
Publicat:

Aflată în satul Golești din orașul Ștefănești-Argeș, Biserica „Sfânta Treime” din Golești va fi restaurată din temelii. Cinci personalități ale României sunt îngropate acolo.

Biserica de la Golești a fost restaurată ultima oară în 1802 FOTO Denis Grigorescu
Biserica de la Golești a fost restaurată ultima oară în 1802 FOTO Denis Grigorescu

Inițiativa restaurării aparține Alinei Gorghiu, președintele Senatului, care și-a făcut studiile gimnaziale și liceale în județul Argeș. Aceasta a depus în această săptămână la Senat, împreună cu zeci de parlamentari, un proiect de lege ce are ca obiectiv alocarea a un milion de lei pentru restaurarea Bisericii de la Golești, monument istoric aflat într-o stare avansată de degradare. Biserica, ridicată în 1746, a fost ultima oară restaurată în 1802. Suma de un milion de lei va fi alocată pe parcursul a 15 ani după ce proiectul de lege va fi votat.

„Nu trebuie să lăsăm în paragină patrimoniul nostru național. Am mers în această primăvară la Biserica din Golești. Este pur și simplu dezolant și revoltător cum un asemenea loc, vizitat de numeroși turiști, inclusiv turiști de peste hotare, riscă să se prăbușească de la o zi la alta din cauza nepăsării autorităților. Ultima restaurare de amploare a bisericii de la Golești, un monument istoric deosebit, a fost în anul 1802. La ora actuală, singurele surse financiare pentru restaurare si conservare vin din partea unor mici donații ale oamenilor conștienți de importanța acestui lăcaș de cult, însă sumele strânse nu sunt suficiente pentru a menține biserica într-o stare decentă”, a declarat pentru „Adevărul” Alina Gorghiu, președintele Senatului.

După ce legea va fi adoptată, anual se va aloca, de la bugetul de stat, pe o perioadă de 15 ani, suma de un milion de lei către Biserica „Sfânta Treime” din Golești.

Propunerea legislativă a fost deja înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră de dezbatere și urmează să fie trimisă la Comisiile de raport.

Ce personalități sunt îngropate la Biserica Golești

În biserică, aflată chiar vizavi de Muzeul Golești sunt îngropați marii cărturari Iordache și Dinicu Golescu (cel care a înființat prima școală din sudul României), precum și trei dintre cei patru fii ai lui Dinicu Golescu: Ștefan, Nicolae și Radu. Ștefan și Nicolae Golescu au fost prim-miniștri ai României, iar Radu Golescu a fost unul dintre actorii importanți ai Revoluției de la 1848.

Biserica este o ctitorie boiereasca din secolul al XVII-lea, realizată în anul 1646 de către meșterul Stoica, la ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu. Biserica este o adevărată bijuterie arhitecturală și plină de istorie, ce îmbină elemente arhitectonice muntenești, moldovenești, armenești si turcești. Având hramul Sfânta Treime, destinaţia iniţială a fost de paraclis al conacului, însă ulterior, a devenit necropola luptătorilor si cărturarilor familiei Golescu.

Odată cu trecerea timpului, clădirea Bisericii a fost supusă mai multor schimbări. În perioada brâncovenească i s-a adăugat un foișor deasupra porții de intrare. În anul 1802, urmare a unui cutremur puternic, turla inițială de peste naos, ca și clopotnița de deasupra pronaosului s-au dărâmat, actualmente Biserica având un acoperiș simplu. În anul 1939 Elena Perticari-Davila, cel de-al doilea urmaș al lui Carol Davila, a reușit să salveze conacul Goleștilor cerându-i Regelui Carol al doilea să îl transforme în muzeu. Din decorul interior al monumentului nu se mai păstrează decât câteva fragmente din picturile originale.

După Unirea Principatelor, Nicolae Golescu a fost desemnat să conducă primul guvern din Muntenia (28 mai – 13 iulie 1860), Alexandru Ioan Cuza înaintându-l la gradul de general, după care, trei ani mai târziu, tot Cuza l-a lăsat fără epoleți. Ulterior, imediat după detronarea lui Alexandru Ioan Cuza (1866), s-a format o Locotenenţă Domnească, compusă din generalul Nicolae Golescu, colonelul Haralambie şi Lascăr Catargiu şi un guvern condus de Ion Ghica.

Ștefan Golescu a fost președintele Consiliului de Miniștri și Interne în perioada 17 august 1867 – 29 aprilie 1868.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite