Cum scap─â ┼čoferii de amenzile primite pentru c─â nu au la ei poli┼úele RCA. Decizia magistra┼úilor care arat─â c─â sanc┼úiunile sunt ilegale

0
0

O instan┼ú─â din Rom├ónia i-a dat c├ó┼čtig de cauz─â unui ┼čofer amendat de Poli┼úia Rutier─â pe motiv c─â nu avea poli┼úa RCA la el, atunci c├ónd a fost verificat ├«n trafic. Conduc─âtorul auto primise o amend─â contraven┼úional─â de 630 de lei, ├«ns─â magistra┼úii Judec─âtoriei ┼×imleul Silvaniei au desfiin┼úat sanc┼úiunea, ar─ât├ónd c─â, de fapt, ┼čoferii nu sunt obliga┼úi, conform legii, s─â aib─â poli┼úa auto obligatorie la ei.

Decizie inedit─â a Judec─âtoriei ┼×imleul Silvaniei, dup─â ce un conduc─âtor auto a contestat ├«n instan┼ú─â amenda de 630 de lei (echivalentul a ┼čase puncte-amend─â) pe care i-au dat-o agen┼úii Poli┼úiei Rutiere. Motivul sanc┼úiunii a fost c─â ┼čoferul, care se afla la volanul unui autoturism ├«nmatriculat ├«n Anglia, nu avea la el poli┼úa auto RCA, atunci c├ónd agen┼úii rutieri l-au verificat ├«n trafic. ┼×oferul a contestat, ├«ns─â, ├«n instan┼ú─â procesul verbal prin care a fost sanc┼úionat de Poli┼úia Rutier─â, iar judec─âtorii au fost de partea lui.

Mai exact, magistra┼úii de la Judec─âtoria ┼×imleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au ar─âtat c─â legile ├«n vigoare nu prev─âd ├«n mod expres obligativitatea conduc─âtorilor auto de a avea asupra lor poli┼úa obligatorie de asigurare auto ┼či de a o prezenta la cererea poli┼úistului rutier. ├Än concluzie, instan┼úa a decis c─â s─âv├ór┼čirea contraven┼úiei a fost re┼úinut─â ├«n sarcina petentului ├«n mod ne├«ntemeiat.

Cum e legea de partea ┼čoferilor

ÔÇ×Este vorba despre sentin┼úa civil─â num─ârul 527, din 1 iulie 2016, pronun┼úat─â de Judec─âtoria ┼×imleul Silvaniei, care a constatat c─â legea nu prevede ca participan┼úii la trafic trebuie s─â aib─â asupra lor poli┼úa de asigurare auto. Din analiza dispozi┼úiilor legale ├«n materie ┼či a legii privind asigur─ârile ┼či reasigur─ârile nu rezult─â c─â aceast─â obliga┼úie ar fi fost impus─â ├«n mod expres de legiuitor ├«n sarcina ┼čoferuluiÔÇŁ, a explicat, pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ, avocatul C─ât─âlin Gherzan, de la Baroul Arge┼č.

La baza deciziei magistraţilor au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele:

ÔÇ×Conduc─âtorul de autovehicul sau de tramvai este obligat s─â aib─â asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de ├«nmatriculare sau de ├«nregistrare ┼či, dup─â caz, atestatul profesional, precum ┼či celelalte documente prev─âzute de legisla┼úia ├«n vigoareÔÇŁ. Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumenteaz─â procesele-verbale ├«ntocmite de poli┼úi┼čti celor prin┼či c─â circul─â f─âr─â a avea asupra lor poli┼úa RCA arat─â ┼či ce fapte constituie contraven┼úii ┼či se sanc┼úioneaz─â cu amend─â prev─âzut─â ├«n clasa a III-a de sanc┼úiuni: nerespectarea obliga┼úiei conduc─âtorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prev─âzute la art. 35 alin. 2ÔÇŁ.

Argumentul judec─âtorilor

Numai c─â, ├«n articolul 35, aliniatul 2 din ordonan┼ú─â, prevede c─â ÔÇ×participan┼úii la trafic sunt obliga┼úi ca, la cererea poli┼úistului rutier, s─â ├«nm├óneze acestuia documentul de identitate sau, dup─â caz, permisul de conducere, documentul de ├«nmatriculare ori de ├«nregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum ┼či alte documente prev─âzute de lege. ┼×i tocmai sintagma ÔÇ×alte documente prev─âzute de legeÔÇŁ e ├«n favoarea ┼čoferilor amenda┼úi pentru acest lucru, la fel cum, ├«n ap─ârarea lor, poate fi interpretat─â ┼či sintagma ÔÇ×celelalte documente prev─âzute de legisla┼úia ├«n vigoareÔÇŁ, din cuprinsul articolului 147, punctul 1 din regulamentul de aplicare a amintitei urdonan┼úe.

ÔÇ×Acest articol 35 spune c─â participan┼úii la trafic sunt obliga┼úi ca, la cererea poli┼úistului rutier, s─â ├«nm├óneze acestuia documentul de identitate sau, dup─â caz, permisul de conducere, documentul de ├«nmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu┬áprevede ├«ns─â obligativitatea de┼úinerii poli┼úei RCAÔÇŁ, mai sus┼úine avocatul C─ât─âlin Gherzan

Un argument care a stat la baza deciziei magistra┼úilor Judec─âtoriei ┼×imleul Silvaniei a fost, mai spune avocatul Gherzan, ┼či cel referitor la legalitatea contraven┼úiei.

ÔÇ×Acest lucru presupune c─â o contraven┼úie trebuie s─â fie prev─âzut─â de lege, ├«n sens larg, dar ┼či faptul c─â legea care incrimineaz─â contraven┼úia trebuie s─â fie accesibil─â ┼či previzibil─â. Ori, ├«n acest fel, ┼či previzibilitatea a ridicat semne de ├«ntrebare. Ca s─â fie considerat─â previzibil─â, norma contraven┼úional─â trebuie s─â fie clar─â, astfel ├«nc├ót orice persoan─â s─â fie ├«n m─âsur─â s─â ├«n┼úeleag─â ce ├«i este permis sau interzis, respectiv care sunt obliga┼úiile pe care trebuie s─â le ├«ndeplineasc─â, pentru a-┼či adapta comportamentul. Magistra┼úii au re┼úinut ├«n acest caz c─â poli┼úa de asigurare auto nu poate fi inclus─â ├«n categoria ┬źaltor documente prev─âzute de lege┬╗, ca s─â poat─â fi ├«ndeplinit─â condi┼úia de previzibilitate a normei contraven┼úionaleÔÇŁ, explic─â avocatul C─ât─âlin Gherzan.

image
Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Legea nu prevede, însă, obligativitatea deţinerii poliţei RCA. Cătălin Gherzan, avocat  

Mai puteţi citi:

BNR a amendat OTP Bank de trei ori ├«ntr-o singur─â zi pentru mai multe abateri. ┼×ase b─ânci din Rom├ónia au fost sanc┼úionate ├«n 2016Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite