Crăciun pe rit vechi în comuna Căteasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noaptea trecută a început sărbătoarea Crăciunului
pentru creştinii de rit vechi FOTO Laurentiu Ionescu
Noaptea trecută a început sărbătoarea Crăciunului pentru creştinii de rit vechi FOTO Laurentiu Ionescu

Sărbătoarea Crăciunului pentru creştinii de rit vechi a început astăzi. Oamenii s-au strâns în jurul mesei, unde au degustat 12 feluri de mâncare, în numele Apostolilor. O astfel de petrecere a avut loc şi în Argeş, în sânul unei familii din comuna Căteasca

Marina Vacari e din Republica Moldova, dintr-o localitate situată la 30 de kilometri de graniţa cu România. În urmă cu câţiva ani s-a stabilit în comuna Căteasca, împreună cu mama şi cu băieţelul, în vârstă de 4 ani. Nu renunţă însă la obiceiul de a fi alături de cei dragi de Crăciun,Crăciun ce îl sărbăteşte în fiecare an pe data de 7 ianuarie, după calendarul vechi.”Ţinem de această tradiţie şi vrem ca şi copiii noştri să o ducă mai departe. Pregătim bunătăţi, ne aşezăm la masă şi povestim şi râdem din aduceri aminte.”, a spus Marina Vacari.

craciun rit vechi

  Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Aşa a procedat şi Marina Vacari, femeia stabilită în comuna argeşeană Căteasca. Masa de Crăciun include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză. Nu lipseşte peştele, care se pregăseşte preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se servesc cozonaci cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti. Toate, spre deliciul invitaţilor.

  Noaptea trecută a început sărbătoarea Crăciunului pentru creştinii de rit vechi. Potrivit recensământului din 2002, spre exemplu, numărul ruşilor lipoveni care trăiesc în România este de 29.000, iar al sârbilor aproape 23.000. Pentru toţi sărbătoarea Crăciunului de pe 7 ianuarie e sfântă şi nu concep să o petreacă fără bucate tradiţionale pe masă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite