Cine sunt Miss şi Mister Costum Popular, concursul unicat organizat în Argeş. Au învins alte cinci cupluri în finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Goleşti din Argeş a avut loc cea de-a X-a ediţie a ”Zilei Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului”. Cu acest prilej, au fost premiaţi cei 14 finalişti ai unui concurs original intitulat ”Cea mai frumoasă argeşeancă şi cel mai frumos argeşean purtători ai costumelor populare de sărbătoare”, un fel de Miss şi Mister Costumul Popular.

Concursul, organizat de Centrul Judeţean de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Argeş, a ajuns la a X-a ediţie şi a reunit zeci de concurenţi din majoritatea comunelor Argeşului Câştigătorii premiului I au fost Iulia Ştefania Onea şi Dan Octavian Gheorghe, doi tineri din comuna Domneşti. După cum ne-a declarat Iulia Ştefania Onea, „realizarea costumelor populare este o tradiţie de secole în comuna Domneşti. Iia pe care o port este făcută din pânză de casă şi are altiţă pe ambele mâneci. Altiţa este o broderie făcută din arnici.” Şi Dan Octavian Gheorghe i-a impresionat pe juraţi cu o cămaşă tot din pânză de casă, având modele florale specifice comunei Domneşti.

„Realizarea unui costum popular durează o iarnă întreagă dacă este cusut manual”

image

Realizarea unui costum popular precum cel purtat de Iulia Ştefania Onea reprezintă o muncă extrem de migăloasă şi totodată o adevărată operă de artă. „Realizarea unui costum popular precum cel pe care îl port durează o iarnă întreagă dacă este cusut manual. Şi în cazul unui costum realizat la râzboi de ţesut, durata de realizare se întinde pe parcursul unei întregi luni”, spune Iulia Ştefania Onea.

O rudă a marelui filosof Petre Ţuţea, printre premianţi

image

Iată care au fost ceilalţi premianţi ai acestui concurs original: premiul al II-lea – Adriana Vintilă şi Radu Duinea (comuna Priboieni), premiul al III-lea – Ivan Ioana şi Ionuţ Ţuţea (Boteni) Menţiuni: Iosif Mihaela şi Gutui Marius Florentin (comuna Corbeni), Guinea Maria Niculiţa şi Mihai Popescu (Brăduleţ), Vîlcă Gabriel şi Ioana Miu (Cicăneşti). Premiul special al juriului a fost obţinut de Ciochină Ana-Maria

şi Ionescu George Dragoş din comuna Bogaţi. Mai trebuie spus că tânărul care a obţinut premiul al III-lea – Ionuţ Ţuţea din Boteni, este rudă cu marele filosof Petre Ţuţea.

Tot sâmbătă, la Muzeul Goleşti au fost premiaţi 51 de tineri argeşeni cu rezultate excepţionale la învăţătură şi în domeniul sportiv. Printre sportivii premiaţi s-a numărat şi înotătorul Robert Glinţă, campion mondial de juniori şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio.

La Întâlnirea Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului de la Muzeul Goleşti au participat, pentru a se promova, şi primăriile din judeţ, cărora le-a fost puse la dispoziţie 9 standuri reprezentând zonele Argeşului, în Parcul Goleştilor, unde şi-au expus produsele culinare specifice şi unde au promovat tradiţiile zonelor pe care le reprezintă.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert, la care capul de afiş a fost Fuego, şi cu o serbare câmpenească la care au participat peste 2.000 de oameni.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite