Cicoarea şi efectele ei terapeutice: reglează insulina, previne accesele de hipoglicemie şi este un tonic excelent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cicoarea
Cicoarea

Recunoscută pentru proprietăţile sale hipoglicemiante, hepatoprotectoare, colagene, de stimulare a funcţiilor hepatice, digestive şi renale, remineralizante, cicoarea poate fi un bun aliat în dobândirea şi menţinerea unei sănătăţi de fier. În plus, planta este recunoscută şi pentru potenţialul său de stimulare a activităţii cerebrale, favorizând concentrarea mintală.

Cicoarea este o plantă medicinală, meliferă şi alimentară ce creşte în păşuni şi fâneţe, în locuri virane, pe marginea drumului, pe şanţuri şi pe lângă ape, de la şes până în zona montană joasă. În alimentaţie se folosesc rădăcinile pentru a obţine surogatul de cafea cu care se aseamănă foarte mult la gust, dar diferă la aromă şi frunzele care se consumă primăvara ca atare sau în salate. 

"Principiile active provin din elementele conţinute de tulpină (cicorină, insulină, arginină, colină, acid cicoric, levuloză, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) şi rădăcină (lactucină, substanţe triperpenice amare, lactupireină, fructoză, tanin, ulei volatil). În plus, cicoarea conţine vitaminele A, B, C, E şi K", explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.

Proprietăţi terapeutice 

"Cicoarea are proprietăţi hipoglicemiante (scade glicemia deoarece transformă zaharurile în glicogen), hepatoprotectoare, colagene, de stimulare a funcţiilor hepatice, digestive şi renale, remineralizante, de stimulare a activităţii cerebrale, favorizând concentrarea mentală", precizează fitoterapeutul. 

Bună pentru diabetici

Cicoarea reglează secreţia de insulină şi previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului. Se foloseşte sub formă de decoct, combinat  - câte o jumătate de litru, administrat în reprize, de patru ori pe zi.

"Ca să obţii decoctul, pune două linguriţe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă şi se lasă să macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 2 minute cu alt pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar preparatul obţinut se va administra pe parcursul unei zile", spune Elena Badea. 

Indicată în obezitate 

Printre primii oameni de ştiinţă care au observat proprietăţile benefice ale cicorii în tratamentul obezităţii se numără şi doi români: celebrul farmacist Ovidiu Bojor şi medicul Octavian Popescu. Extractul de cicoare este singurul remediu natural cunoscut care ajută la menţinerea delicatului echilibru între secreţia de hormon al foamei (grelina) şi cel al saţietăţii (leptina), ceea ce explică extraordinarele sale efecte benefice în cura de slăbire. 

"Administrată înainte de masă, cicoarea stimulează apetitul, în timp ce atunci când este luată în timpul mesei, ea este un puternic inhibitor de apetit, suprimând la unii pacienţi aproape complet pofta de mâncare şi ajutându-i să-şi reducă drastic porţia de hrană", mai spune specialista.

Cicoarea reduce efectul yo-yo, extractul de cicoare reducând secreţia de grelină şi ajutând la eliberarea în organism de cantităţi mai mari de leptină (hormonul saţietăţii).  "Extractul de cicoare îl poţi obţine din tinctura de cicoare, prin evaporarea completă a alcoolului, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active (conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla ulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism, şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi). 

Asigura o digestie bună

Zaharurile nedigerabile din rădăcina de cicoare stimulează formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus în colon, creşte biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă, stimulează peristaltismul intestinal, îmbunătăţind eliminarea fecalelor. 

"Se foloseşte sub formă de pulbere din care se administrează câte 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Principiile active din rădăcină sporesc secreţia de bilă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia şi eliminând probleme cum ar fi balonarea, inapetenţa, atonia gastrică. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. Pulberea se obţine prin măcinarea rădăcinii cu râşniţa electrică de cafea", recomandă fitoterapeutul.

Recomandată în cazuri de hipocalcemie

Deşi conţine o cantitate de calciu mică, aproape infimă, totuşi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul său este că favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanacul etc.). 

Cafeaua de cicoare, un tonic excelent

Cel mai plăcut preparat obţinut din această plantă, cafeaua de cicoare, se obţine din rădăcina de cicoare prăjită şi apoi măcinată. Este o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice digestive şi nervoase, folosită adesea că substitut de cafea. 

"Este o modalitate plăcută de administrare, mai cu seamă dacă eşti un iubitor al cafelei, dar cu efecte extraordinare, deoarece cafeaua de cicoare combate oboseala şi ajută la concentrare. În plus nu vei avea probleme cu somnul, deoarece nu conţine cofeină, calmează durerile abdominale, te scapă de constipaţie, stimulând digestia, protejează ficatul şi fierea, ajută la detoxifierea organismului şi este recomandată persoanelor care doresc să slăbească", mai spune fitoterapeutul.

Cicoarea are şi contraindicţii pentru cei care suferă de gastrite şi ulecere hiperacide.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite