Cel mai vârstnic călușar din țară a deschis un nou festival de căluș. Octogenarul Petre Măsală e „Tezaur Uman Viu” VIDEO

0
Publicat:

Sute de călușari au cântat și au dansat, sâmbătă, 3 iunie 2023, la cea de a III-a ediție a „Festivalului de căluș - Rusaliile la Pitești". Petre Măsală, cel mai longeviv călușar din țară, a deschis festivalul cu celebrul strigăt al călușarilor.

Petre Măsală a deschis un nou festival de căluș Foto: Consiliul Județean Argeș
Petre Măsală a deschis un nou festival de căluș Foto: Consiliul Județean Argeș

Tradiția se menține vie în Argeș. Cetele de călușari din județ s-au întrecut ca pe vremuri, obiceiul călușului fiind inclus de către UNESCO pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii.

Cel mai longeviv călușar din țară, Petre Măsală, în vârstă de 82 de ani, a deschis festivalul cu celebrul strigăt al călușarilor, iar călușarii din public i-au răspuns. A fost deschiderea emoționantă a celei de-a III-a ediții a „Festivalului de căluș - Rusaliile la Pitești, la care au luat parte persoane atât din Argeș, cât și din județele limitrofe.

Ca de obicei, cetele de vătafi și călușari au plecat din Piața Vasile Milea către Grădina de Vară din municipiul Pitești. În fruntea alaiului s-a aflat Petre Măsală, vătaful din Stolnici, declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

A fost un festival care a avut două componente: spectacolul cetelor de călușari, unde au participat cete din Argeș și o ceată și un ansamblu din Teleorman, după care a avut loc o întrecere individuală a călușarilor. Pe vremuri, călușarii se întâlneau în târguri și se întreceau individual. Am încercat să replicăm acest obicei pe scenă la Grădina de Vară”, ne-a precizat Elena Iagăr, managerul Centrului Județean pentru Cultură și Arte Argeș.

În urma festivalului au fost desemnați doi câștigători: Mihai Daniel Constantin, în vârstă de 15 ani, din Costești și Iulian Mișu, în vârstă de 64 de ani, din Hârsești.

Îi felicit pe toți cei care au curaj să răspundă provocării de a intra într-o competiție călușărească, pentru că acolo unde pasiunea este puternică și orgoliile sunt mari”, a adăugat Elena Iagăr.

Festivalul de căluș - Rusaliile la Pitești Foto: Consiliul Județean Argeș
Festivalul de căluș - Rusaliile la Pitești Foto: Consiliul Județean Argeș

Festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Cultură și Arte Argeș, prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Juriul a fost compus din experți de la nivel național, în frunte cu Gabriela Nedelcu-Păsărin, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Această punere în scenă de către călușari și vătafi înseamnă valorizarea acestui joc, a acestui ritual, a acestui obicei în complexitatea lui, din perspepectiva celor care performează", a spus Gabriela Nedelcu-Păsărin.  

Ca o noutate, la această ediție, cetele de călușari au avut ocazia să se voteze între ele.

Festivalul a fost prefațat de simpozionul național „Călușul - tradiție în contemporaneitate”, desfășurat pe 2 iunie la Complexul cultural Casa mârghienilor din Luca Corbului.

Evenimentul face parte dintre o suită de manifestări intitulate „Rusaliile în Argeș”, care vor ține până la data de 11 iunie.

Obiceiul călușului este inclus de către UNESCO pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii.

Cel mai longeviv călușar din țară

Petre Măsală, poreclit și „Sbinghili”, s-a născut pe 2 octombrie 1940 în comuna argeșeană Hârsești. Este dansator-călușar din anul 1955, iar din 1962 până astăzi este vătaf al călușarilor din Stolnici. A învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului. Îi plăcea foarte mult să îi însoțească de Rusalii prin bătăturile caselor și să îi vadă cum joacă. Este luat de aceștia în ceata călușărească la vârsta de 15 ani (1955), pentru că până atunci nu îi era permis, chiar dacă știa jocul.

În anul 2020 a fost declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

Petre Măsală este, actualmente, cel mai longeviv călușar din ţară.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite