Ziua Mondială a Munților Carpați. „Plămânul“ Europei este celebrat la 26 septembrie

0
Publicat:

Munții Carpați nu sunt cei mai înalți din Europa, dar biodiversitatea de aici îi recomandă ca fiind plămânul Bătrânului Continent. 30% din speciile mari de carnivore din Europa trăiesc aici. La 26 septembrie este Ziua Mondială a Munților Carpați.

Munții Carpați au o biodiversitate foarte bogată FOTO Fundația Conservation Carpathia
Munții Carpați au o biodiversitate foarte bogată FOTO Fundația Conservation Carpathia

Element definitoriu al spațiului în care s-a format poporul român, Munții Carpați sunt o avere de preț a României. În fiecare an, la 26 septembrie sărbătorim Ziua Mondială a Munților Carpați, un foarte bun prilej să ne amintim că mediul trebuie să fie protejat și respectat.

Al doilea lanț muntos din Europa, cu o lungime de 1.500 de kilometri, Munții Carpați se întind pe teritoriul Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, României și Serbiei. Țara noastră deține 40% din lanțul carpatic, aproape o treime din suprafața României fiind ocupată de Munții Carpați.

Găsim aici circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.

„Munții Carpați nu sunt cunoscuți pentru că sunt cei mai mari și mai înalți munți din Europa, dar ei sunt importanți și pot constitui plămânul verde al Europei tocmai pentru aceste păduri, în mare parte încă păduri natural, pe care le mai avem în Munții Carpați și în special în România. Bineînțeles, când spunem păduri, spunem și faună și, după cum știți, avem 30 % din populația de carnivore mari a Europei, de specii strict protejate de urs, lup, râs, care se găsesc în Munții Carpați din România”, a explicat Mihai Zota, director de conservare Fundația Conservation Carpathia Brașov.

Pentru România, Munții Carpați nu au însemnat o barieră naturală, ci un element în jurul căruia s-a format același popor, cu tradiții foarte asemănătoare de o parte și alta a arcului muntos.

Pentru a asigura protecția patrimoniului natural și cultural al Munților Carpați, România a ratificat, în octombrie 2006, Convenția cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților, convenție adoptată de toate cele șapte state carpatice.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite