Ce hoţi mai pică în mâinile poliţiştilor din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În peste 900 de hectare de pădure din judeţul Argeş s-a tăiat la ras FOTO: Arhiva
În peste 900 de hectare de pădure din judeţul Argeş s-a tăiat la ras FOTO: Arhiva

În timp ce camioane întregi cu buşteni pleacă zilnic, pe căi mai mult sau mai puţin ortodoxe, din ocoalele silvice de pe raza judeţului, cu sau fără “concursul” celor abilitaţi tocmai să stopeze  fenomenul, bilanţul controalelor pe tema furtului de lemne mai punctează, ici-colo, câte un amărât ce-a tăiat un copac sau doi.

Că-n pădurile Argeşului tăierile se fac la ras pe sute de hectare o ştie până şi ministrul delegat pentru Ape şi Păduri. Lucia Varga anunţa la începutul acestei luni că-n peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecţie din judeţul Argeş s-a tăiat la ras, fiind sustras material lemons în valoare de 63 de milioane. Este vorba de concluziile unor anchete desfăşurate la nivel de judeţ, în cursul lunii octombrie 2013. De vină, concluziona ministrul, sunt organele abilitate să intervină şi care nu-şi fac treaba din motive discutabile. În urma verificărilor s-a stabilit că prejudiciile (rezultate din sustragerea materialului lemnos dar şi din erodarea terenurilor) au fost posibile prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, în primul rând, din partea personalului silvic de la ocoalele private şi cele din sistemul Romsilva şi de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Ploieşti (de care aparţine şi Argeşul). Au fost constatate abateri de la normele de regim silvic în cazul personalului de la ITRSV Ploieşti, personalului silvic din administraţie de la Ocoalele Silvice Domneşti, Vidraru şi Muşeteşti din Direcţia Silvică Piteşti şi nu numai.

Dar iată că prin unele părţi ale judeţului oamenii legii mai au şi rezultate. Numai că hoţii sunt prinşi câte unu’, câte doi, în timp ce hectarele de pădure sunt defrişate ilegal câte-o mie, câte nouă!

Poliţiştii din Mălureni, de exemplu, au depistat în acest weekend doi barbaţi din comună în timp ce transportau, fiecare cu un atelaj hipo, câte UN metru cub de material lemnos, esenţă stejar, fără documente legale de provenienţă sau aviz de însoţire. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional cu suma de 2.000 lei fiecare, conform art. 19 alin 1 lit. b din L171/2010, iar cantitatea de 2 m.c. material lemnos a fost confiscată şi predată lucrătorilor din cadrul O.S. Piteşti.             
             
Şi Agenţii Secţiei de Poliţie Poiana Lacului şi Postului de Poliţie Băbana au depistat un bărbat de 58 ani, din comuna Băbana, care a tăiat fără marcă silvică şi a sustras un număr de 13 arbori, diverse specii, de pe un teren cu vegetaţie forestieră, proprietate privată. Individul s-a ales cu dosar de cercetare penală conform art. 108, 110 din Legea 46/2008.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite