200 de lei pe lună indemnizaţie  pentru elevii care aleg şcoala profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până acum, deţinuţii se axau pe producerea de contoare în ateliere din închisoare

Programul ”Alege-ţi drumul!”, un proiect-pilot pus la punct de Ministerul Educaţiei şi care vizează învăţământul profesional, se implementează şi în Argeş. El se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat.

"Alege-ţi drumul!" se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, după clasa a IX-a, ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă 40% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%. Programul îţi oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă şi, implicit, la independenţă financiară. Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională cu care te poţi angaja imediat după terminarea studiilor, în România şi în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului dobândeşti certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care îţi permite să continui studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).

Conducerea Inspectoratului Şcolar a anunţat că pentru anul şcolar 2013-2014 sunt disponibile 140 de locuri pentru 16 calificări, în opt unităţi de învăţământ din judeţ. Această iniţiativă se adresează elevilor care nu obţin rezultate foarte bune la evaluarea naţională de la finele clasei a VIII-a şi care, mai mult ca sigur, nu vor putea promova examenul de Bacalaureat. Vestea bună este că elevii vor primi câte 200 de lei lunar dacă se îndreaptă către acest tip de pregătire.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite