UPDATE Ionel Arsene a scăpat de arest. Scut de partid în jurul şefului CJ Neamţ reţinut de DNA: membrii PSD ameninţă cu plângeri la ambasade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene este susţinut de membrii de partid din organizaţia PSD Neamţ
Ionel Arsene este susţinut de membrii de partid din organizaţia PSD Neamţ

Reţinerea lui Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi liderul organizaţiei PSD, acuzat de procurorii DNA într-un dosar de trafic de influenţă, a stârnit un potop de reacţii de susţinere din partea membrilor cu funcţii din judeţ. Vineri, înainte de expirarea termenului de reţinere în arest, judecătorii au respins cererea DNA de arestare preventivă şi au decis să impună controlul judiciar pentru Ionel Arsene.

UPDATE Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ va fi cercetat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în dosarul în care este acuzat de DNA de trafic de influenţă. Judecătorii de la Tribunalul Bacău au respins vineri, 19 ianuarie, solicitarea procurorilor anticorupţie care ceruseră ca şeful CJ Neamţ să fie arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Ionel Arsene se va întoarce la şefia Consiliului Judeţean Neamţ şi va fi cercetat în libertate, dar va trebui să respecte restricţiile impuse prin măsura controlului judiciar. 

În cazul în care procurorii DNA vor ataca decizia primei instanţe, cererea va fi judecată de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. 

................  

Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ şi şef al organizaţiei judeţene PSD, a aşteptat vineri, 19 ianuarie, decizia judecătorilor în privinţa cererii de arest preventiv formulată de procurorii DNA. Instanţa de la Tribunalul Bacău era cea care urma să analizeze solicitarea anchetatorilor anticorupţie, cei care îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ de trafic de influenţă

„În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală”, arată procurorii DNA într-un comunicat emis pe 18 ianuarie 2018, zi în care l-au reţinut pe Ionel Arsene pentru 24 de ore. 

Vestea arestării liderului politic şi administrativ al judeţului Neamţ a stârnit un val de comentarii şi de mesaje pe reţelele de socializare, mai ales din partea parlamentarilor social-democraţi şi a membrilor cu funcţii în administraţia locală şi judeţeană din Neamţ.

„Sunt alături de preşedintele Ionel Arsene şi cred în prezumţia de nevinovăţie până la momentul în care o instanţă de judecată va face lumină în acest caz. Vorbesc în calitate de coleg de partid, senator şi vice-preşedinte al PSD Neamţ, dar şi ca preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Neamţ, în numele tuturor colegilor noştri. Suntem alături de Ionel Arsene!”, este mesajul postat de Emilia Arcan, senator de Neamţ, la scurt timp după anunţul DNA. 

„Cu stupoare, aflăm că astăzi, DNA dispune reţinerea pentru 24 de ore a domnului Ionel Arsene, într-un dosar în care fapta, se presupune a se fi petrecut în urmă cu cinci ani. Mi se pare exact tiparul acelui tip de abuz care a avut loc în ultimii ani din partea procurorilor DNA! Am încredere în justiţie şi sunt convins că adevărul va învinge! Îmi declar public indignarea şi îl susţin necondiţionat pe domnul Ionel Arsene!”, este postarea deputatului PSD de Neamţ Neculai Iftimie.

Şi o serie de primari PSD din Neamţ au ţinut la rândul lor să-şi exprime susţinerea pentru şeful lor. În acelaşi timp, ceimai mulţi pun sub semnul întrebării momentul în care DNA a acţionat în acest dosar: 

„Reţinerea d-lui Ionel Arsene, Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, în săptămâna în care se face noul Guvern, pentru o presupusă faptă de acum cinci ani, pe baza unui denunţ, mă întristează peste măsură şi mă determină să mă întreb dacă eforturile pe care el le-a făcut pentru a dezvolta acest judeţ merită o asemenea plată”, spune Daniel Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ.

„Susţin pe Ionel Arsene, cu siguranţă este nevinovat! De ce acum şi nu în 2013?”, a întrebat retoric Anton Covasan, primarul comunei Dămuc.

Arsene, victima unui "complot stalinist"

Comunicatul lansat public de organizaţia municipală PSD Piatra Neamţ a fost cel mai dur faţă de acţiunea procurorilor. Pe lângă „sprijinul necondiţionat si empatia” faţă de liderul politic acuzat de trafic de influenţă, filiala locală vorbeşte de un „complot stalinist” căruia Ionel Arsene i-ar fi căzut victimă. În plus, DNA este acuzată de filiala locală a PSD că face poliţie politică.

„Organizaţia Municipală PSD Piatra Neamţ protestează în mod vehement împotriva practicilor staliniste ale actualei poliţii politice (camuflate în interiorul unei instituţii a statului român, care este DNA) şi a modului incalificabil în care a aruncat în lanţuri un OM (asupra căruia planează principiul prezumţiei de nevinovăţie) (…) Ionel Arsene a căzut victima unor scenarii, atent <elaborate> de activişti ai delaţiunii şi ai lipsei de scrupule. PSD Piatra Neamţ afirmă fără rezerve că Ionel Arsene A FOST EXECUTAT public şi privat de libertate, pentru că trebuia ELIMINAT din zona decizională a PSD! Viaţa şi libertatea (valori fundamentale ale Constituţiei României) lui Ionel Arsene, reprezentau un REAL PERICOL pentru cei care au prădat ani la rândul Municipiul Piatra Neamţ!”, se arată în comunicatul de presă al filialei locale PSD. 

În partea a doua a comunicatului, filiala municipală a PSD anunţă că va sesiza de urgenţă ambasadele despre „acest derapaj periculos, un abuz inimaginabil cu consecinte ireparabile şi imprevizibile”.

Liberalii din Neamţ îi cer lui Arsene demisia de onoare

Pe de altă parte, organizaţia judeţeană PNL Neamţ îi cere lui Ionel Arsene demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Într-un comunicat de presă, liberalii solicită un gest de onoare din partea şefului CJ Neamţ: 

„Ionel Arsene ar trebui să îşi dea demisia de onoare din funcţia de preşedinte a Consilului Judeţean. Prezumţia de nevinovăţie rămâne valabilă, însă conducerea Consiliul Judeţean Neamţ trebuie asigurată în permanenţă în interesul cetăţenilor. PNL Neamţ cere demisia acestuia, iar grupul consilierilor judeţeni liberali este pregătit să participe la consultări cu colegii din celelalte formaţiuni politice, din Consiliul Judeţean Neamţ, pentru a asigura continuitatea proiectelor CJ Neamţ”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite