Turnul lui Ştefan, monumentul de cinci secole aflat în mare suferință. Cât costă repararea lui

0
Publicat:

Valoarea pagubelor cauzate de un trăsnet violent, care a distrus Turnul lui Ştefan cel Mare, emblema oraşului Piatra Neamţ, a fost stabilită de evaluări după incidentul din timpul unei furtuni petrecute în luna august a acestui an.

Descărcarea electrică a sfărmat dalele din piatră ale aleii FOTO Prefectura Neamț
Descărcarea electrică a sfărmat dalele din piatră ale aleii FOTO Prefectura Neamț

Subiectul a fost abordat într-o recentă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, stabilindu-se şi ceea ce se va face în perioada următoare. Construcţia veche de peste cinci secole şi muzeul din incintă, a fost afectată de descărcarea electrică de pe 22 august.

În urma analizelor efectuate de experţi în domeniu, s-au stabilit care sunt instituţiile responsabile de remedierea defecţiunilor înregistrate la instalaţiile Turnului lui Ştefan, care este situat pe platoul Curţii Domneşti din centrul municipiului Piatra Neamţ.

Cum bani pentru reparaţii nu prea sunt, urmează să se solicite ajutor de la guvern pentru avariile ce au distrus turnul . „În perioada următoare vom înainta o solicitare către Guvern, pentru alocarea sumei de 600.000 de lei, din Fondul de Intervenţie, care să fie utilizată pentru reparaţiile necesare“, a declarat prefectul Adrian Niţă.

Cu aceşti bani, Parohia Sfântul Ioan Domnesc şi Consiliul Judeţean trebuie să facă expertize, lucrări de reconstruire a instalaţiilor electrice, iluminat de faţadă, instalaţie de împământare şi protecţie la trăsnet, instalaţie de semnalizare alarmare în caz de incendiu, protecţie împotriva efracţiei, etc.

S-a mai decis să fie menţinut perimetrul de securitate prin care a fost restricţionat şi limitat accesul persoanelor în Turnul Clopotniţă şi în zona care constituie un potenţial risc, precum şi a inscripţionării pericolului până la adoptarea deciziei de intervenţie de către proprietar, în baza concluziilor formulate de către un expert.

Nedoritul incident a avut loc pe data de 22 august, în jurul orei 16.30 construcţia fiind lovită de un trăsnet. A fost constituită o comisie, care a constatat că structura turnului nu a fost afectată, dar instalaţiile electrice, inclusiv proiectoarele de afară, geamurile şi vitrinele au fost distruse total sau parţial.

Efectele trăsnetului se pot observa şi lângă construcţie. Descărcarea electrică a dislocat dalele din piatră în două locuri de la intrare, iar la bază a smuls câteva borduri, provocând gropi. Turnul este proprietatea Mitropoliei Moldovei, dar este administrat de Consiliul Judeţean Neamţ.

Ansamblul Curtea Domnească din Piatra Neamț FOTO Monitorul Neamț
Ansamblul Curtea Domnească din Piatra Neamț FOTO Monitorul Neamț

Furtuna a provocat pagube şi la sediul Primăriei Piatra Neamţ, care-i situat în apropiere, fiind „prăjite" calculatoare şi instalaţii electrice, la fel la Muzeul Cucuteni, iar locuitorii caselor din apropiere au rămas fără electricitate. De asemenea, au fost afectate şi câteva semafoare de pe străzile din apropiere.

Turnul lui Ştefan cel Mare de la Piatra Neamţ este amplasat lângă Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, ctitorie a voievodului moldovean, Este clopotniţa aşezământului, zidirea terminându-se pe 28 octombrie 1499 şi îşi păstrează forma din vremea domnitorului, în timp fiindu-i aduse puţine adăugiri structurale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite