Turişti salvaţi din situaţii limită, pe Ceahlău. „Nu toate poveştile pe munte se termină cu happy-end“

0
Publicat:

„Nu toate poveştile pe munte se termină cu happy-end“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, referindu-se la cazurile unor turişti salvaţi din situaţii limită în timp ce se aflau pe Ceahlău.

Salvamontiștii au avut multe misiuni la finalul săptămânii trecute FOTO Salvamont Neamț
Salvamontiștii au avut multe misiuni la finalul săptămânii trecute FOTO Salvamont Neamț

Sfârşitul săptămânii trecute a fost perioada în care potecile alpine au fost luate cu asalt de montaniarzi sau pelerini. Două au fost motivele. Pe 6 august, la răsărit, cei care urcă pe vârful Toaca, la cota 1904 metri, pot observa ceva unic, piramida holografică, sau piramida spaţială, un fenomen optic care se formează din cauza suprapunerii şi proiectării unor umbre.

În aceeaşi zi, Schitul Binecrendiciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care-i aflat în imediata apropiere a cabanei Dochia îşi celebrează hramul, de marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului, prilej cu care mulţime de credincioşi vin la slujba oficiată de mitropolitul Teofan. Raul Papalicef a afirmat că, la sfârşitul săptămânii, au fost peste 4.000 de oameni pe munte.

„Ultimele 48 de ore au contabilizat un număr alarmant de mare de intervenţii. S-a intervenit în şapte cazuri petrecute în zona înaltă a platoului, trei în zona mediană şi două de căutare şi salvare persoane rătăcite. În total, 17 persoane au solicitat şi primit asistenţă de urgenţă din partea Salvamont, şase fiind predate SMURD sau Ambulanţei“, a transmis Papalicef.

În unul dintre cazuri, care a avut loc pe 6 august 2023, salvatorii montani au reuşit să finalize cu bine o misiune de acordare a primului ajutor şi evacuare din masivul Ceahlau a unei familii din judeţul Constanţa. Bărbatul avea probleme medicale, iar soţia şi cei doi copii minori erau în stare de epuizare. Au ajuns la Spitalul Bicaz.

O altă situaţie gravă petrecută săptămâna trecută a fost cea a unui turiste de 19 ani, din Tulcea. A căzut într-o ravenă formată de un torent, iar după o rostogolire pe o distanţă de câţiva metri, s-a lovit de un molid picat la pământ, accidentându-se foarte grav. A suferit o plagă hemoragică, zdrobită, de aproximativ 7 centimetri, fiind şi o suspiciune de traumatism de membru inferior.

Intervenție nocturnă în Ceahlău FOTO Salvamont Neamț
Intervenție nocturnă în Ceahlău FOTO Salvamont Neamț

Tot în perioada menţionată, membrii Serviciului Salvamont Neamţ au fost solicitaţi să caute şi să coboare de pe înălţimile Ceahlăului mai mulţi tineri, băieţi şi fete, care s-au rătăcit într-o zonă greu accesibilă şi cu risc de accidentare. S-au aventurat pe munte, iar la un moment dat s-au rătăcit, prinzându-i şi lăsarea întunericului. Salvamont a transmis că au fost aduşi în siguranţă în „civilizaţie“.

Va fi o experienţă pe care nu o vor uita prea curând, una generată doar de greşelile lor, de lipsa de echipare şi de totala necunoaştere a unor regului elementare pentru drumeţiile montane. „Totul e bine când se termină cu bine, dar nu întotdeauna poveştile pe munte şi intervenţii Salvamont se termină cu happy-end“, a relatat despre acest caz, Raul Papalicef.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite