Traseul de evitat de pe Ceahlău. Salvamontul avertizează: „Este periculos de coborât“
0Toate traseele sunt deschise pentru turiştii care vor să urce pe muntele Ceahlău din Neamţ, dar recomandarea salvamontiştilor este ca un traseu anume să fie evitat. Acesta este periculos la coborâre.

Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, a transmis că, începând de sâmbătă, 27 mai 2023, toate potecile care duc spre crestele masivului ce străjuie ţinutul sunt practicabile, dar asta presupune echiparea corespunzătoare pentru o ascensiune în condiţii de siguranţă. Salvamontiştii au verificat elementele de protecţie de pe poteci şi starea indicatoarelor.
„Ultimul, dar şi cel mai dificil, traseul Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, a fost verificat în cursul ultimelor zile, el fiind considerat practicabil, dar pe anumite sectoare trebuie parcurs cu atenţie. Recomandăm parcurgerea respectivului traseu pe urcare, majoritatea accidentelor înregistrate de noi in ultimii ani fiind pe coborâre“, a declarat Papalicef.
În ultimele săptămâni, chiar dacă vremea a fost potrivnică, salvatorii montani au muncit asiduu pentru îndepărtarea arborilor căzuţi în timpul iernii pe trasee, au fost reparate balustradele, marcajele, lanţurile şi scările de acces, pentru ca miile de turişti care vor veni pe munte să nu aibă parte de incidente nedorite.
În paralel cu aceste activităţi, salvamontiştii au participat la exerciţii de pregătire profesională, fiind simulate diverse situaţii de salvare a unor persoane rănite. Concluzia a fost că timpii de intervenţie au fost în parametrii ceruţi. Recent, doi membri ai serviciului au promovat în grad, după probe dure, un examen de echipă, pentru că ea trebuie să funcţioneze aproape de perfecţiune.
Pentru cei care vor urca pe munte, Raul Papalicef are câteva sfaturi: „Din rucsac nu trebuie să lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină şi haine de schimb. Dacă sunteţi surprinşi de întuneric, încercaţi să identificaţi o poziţie certă şi să o comunicaţi Salvamont. Nu părăsiţi zona în care aţi fost localizaţi! E o greşeală care vă poate costa viaţa!“.
Alte recomandări ale salvamontiștilor din Ceahlău sunt consum mare de lichide, dar în nici un caz alcool şi consultarea prognozelor meteo înainte de a pleca spre vârf. Din cele opt trasee din masiv, câteva sunt cele mai frecvent folosite de turişti. Din staţiunea Durău, cea mai uşoară potecă este cea spre Cabana Fântânele - Cuşma Dorobanţului - Piatra Lată - Panaghia, scările de la Toaca - Cabana Dochia.
Trebuie urmat marcajul „bandă roşie“, lungimea este 7,3 km, iar timpul necesar cam patru ore. Din satul izvorul Muntelui pleacă trei trasee, dar cel mai accesibil este Lutu Roşu - Poliţa cu Crini - Piatra cu Apă - Detunate - Cabana Dochia. Marcajul este „bandă albastră“, poteca are o lungime de aproximativ 5,3 km, iar timpul necesar pentru urcare de vreo patru ore.