Testul suprem de rezistenţă fizică pentru ISU. Care au fost probele la concursul naţional „Cel mai puternic pompier“

0
Publicat:

Concursul naţional „Cel mai puternic pompier“ este testul suprem de rezistenţă fizică al cadrelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Competiția a avut loc zilele trecute, la Braşov.

Echipa pompierilor nemțeni FOTO ISU Neamț
Echipa pompierilor nemțeni FOTO ISU Neamț

În perioada 4-5 iulie 2023 s-a desfăşurat etapa naţională a concursului destinat celor care poartă uniforma Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Nu-i unul obişnuit, la el fiind invitaţi cei care au o condiţie fizică de invidiat. Şi s-au înscris 107 salvatori de vieţi şi de bunuri, din 26 de structuri judeţene din România.

Timp de două zile, ei au depus eforturi intense pentru a-şi depăşi limitele şi pentru a demonstra că forţa fizică trebuie să fie susţinută de echilibru şi stăpânire de sine. Pompierii au trebuit să-şi demonstreze abilităţile în mânuirea accesoriilor, ridicarea greutăţilor şi parcurgerea unor trasee cu un grad ridicat de dificultate, cu şi fără aparat de respirat.

Concursul s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: 18 - 29 ani, 30 - 39 şi peste 40 ani. De la ISU Neamţ au fost la start cinci subofiţeri, toţi de la Detaşamentul Piatra Neamţ: Mario Ciprian Grecu (angajat ca scafandru), Ionuţ Săndulache, Andrei Băluşescu, Samuel  Găvriluţ şi David Buruiană. La finalul competiţiei, echipa nemţeană s-a clasat pe locul IV naţional.

Căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ, a explicat ce reprezintă una dintre cele patru probe ale întrecerii: „De la linia de start, competitorul aleargă 80 de m până la un hidrant/motopompă, racordează 2 furtunuri tip B (80 metri) şi le întinde (pe rând sau amândouă o dată) prin târâre, pe o distanţă de 75 metri, apoi plasează ţevile de refulare în zona special marcată“.

Apoi, după întinderea furtunurilor, concurentul aleargă 30 de metri, până la un furtun tip B, îl rulează şi îl plasează într-o cutie special destinată. Repetă activitatea şi pentru cel de-al doilea furtun tip B şi se îndreaptă spre linia de final. O altă grea cerinţă este ridicarea pe scări, într-un turn înalt de 10 metri, a două bidoane de 15-20 de kilograme.

La fel de „uşoară“ din testul suprem de rezistență este proba de alergare, tot cu bidoane de 15-20 de kilograme, pe o distanţă de 40 de metri. Vor mai fi de parcurs 20 de metri, la un dispozitiv metalic, unde, cu un baros de 3,6 klograme, trebuie lovită o grindă până ce este mutată 1,5 metri. Şi mai urmează alte cerinţe, între care ridicarea unui manechin de 85 de kilograme şi târârea lui cale de 60 de metri.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite