Scafandru, primul pe treptele care urcă spre nori. Scări pe Toaca, o misiune extremă FOTO
0Concursul Scări pe Toaca, unul de avergură naţională, a fost o misiune extremă a pompierilor pe Ceahlău, în Neamţ. La o categorie, un scafandru a fost primul pe treptele care urcă spre nori.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a organizat, în perioada 26-28 iunie 2023, competiţia care a dunat la start 81 de concurenţi din 26 de structuri similare din ţară. Întrecerea este una inedită şi reprezintă un test de anduranţă extrem. Anul trecut a fost prima ediţie, cu competitori doar din Neamţ.
În 2023, cei care s-au adunat la start în Durău, staţiunea de la poalele Ceahlăului au avut de parcurs două probe foarte dificile, în fapt o misiune extremă. Cursa Panaghia a constat în parcurgerea potecii montane Durău - Cabana Fântânele - Cuşma Dorobanţului - Stânca Panaghia - Cabana Meteo, care-i situată la baza vârfului Toaca.
Este vorba despre un traseu o lungime de aproximativ 7 kilometri, cu diferenţa de nivel de circa 1.100 de metri. Concurenţii au participat echipaţi în echipament sportiv cu încălţăminte adecvată tip trail-running, rucsac pentru transportul echipamentului de pompier, unul absolut necesar parcurgerii celei de-a doua probe din concurs.
„Scări pe Toaca a constat într-o singură urcare pe scara care asigură accesul către vârful Toaca, care e compusă din 519 trepte, cu o înclinaţie de aproximativ 70 grade. Concurenţii au participat echipaţi în costum de protecţie pentru pompieri, bocanci unici, cască de protecţie pentru intervenţie la incendii cu vizor, mănuşi de protecţie pentru intervenţie, aparat de respirat cu aer comprimat şi butelie de aer goală“.
„Au promis că vor participa şi la următoarea ediţie“
Aceasta este declaraţia căpitanului Irina Popa, purtătorul
de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“. Competitorii, pentru a urca treptele, au avut un echipament care circa 35 de kilograme. După parcurgerea celor două probe, iată şi clasamentul.
La grupa 18 ani şi 30 de ani, primul a fost putonierul Samuel Găvriluţ (ISU Neamţ), urmat de sergentul Dumitrel Burduhaş (Neamţ) şi sergent major Mihail Barbato (Tulcea). La grupa 31 şi 40 de ani, podiumul a fost ocupat de plutonier adjutant şef Adrian Bursuc (Caraş-Severin), plutonier adjutant Mihai Avram (Alba) şi locotenent Daniel Dan (Mureş).
La peste 41 de ani, primul a fost plutonier adjutant Mario Ciprian Grecu (ISU Neamţ), apoi adjutantul Ovidiu Nechita (ISU Suceava) şi Doru Marian Cocioabă (ISU Buzău). Subofiţerul Mario Grecu a câştigat şi ediţia trecută, el fiind angajat ca scafandru. De remarcat că în acest an s-au înscris şi două femei, care au terminat cu bine cele două probe.
„Participanţii la competiţie au rămas impresionaţi de frumuseţea peisajelor oferite de muntele Ceahlău şi au promis că vor participa şi la următoarea ediţie. Asistenţa medicală a fost asigurată de echipajul SMURD din cadrul Gărzii 2 Intervenţie Poiana Teiului. Mulţumim tuturor pentru implicare şi participare! Felicitări tuturor participanţilor!“, a transmis căpitan Irina Popa.
De zeci de ani, o atracţie din masivul Ceahlău este vârful Toaca, al doilea ca înălţime, 1.904 metri, după Ocolaşul Mare, 1.907 metri. Din toamna anului 2018, accesul spre cota 1.904 este facilitat de scările care urcă spre nori, o structură metalică, care are nu mai puţin de 519 trepte. Este formată din 60 de tronsoane, plecând din apropierea Staţiei meteo, la altitudinea de 1.771 de metri şi ajunge la 1.893.
Pe măsură ce sunt urcate, dar mai ales aproape de vârful Toaca, priveliştile cu care sunt desfătaţi turiştii sunt uluitoare şi-ţi taie răsuflarea: codri nesfârşiţi în toate părţile, lacul de acumulare de la Bicaz, cadrul minunat în care e staţiunea Durău, oraşele Bicaz, Piatra Neamţ şi Iaşi. Prima scară spre Toaca a fost amenajată prin 1970, din lemn, dar s-a stricat şi nu a mai putut fi folosită de foarte mulți de ani.