Teatrul care i-a lansat pe Florin Piersic, Oana Pellea şi Mitică Popescu. Cariera lor a început la Piatra Neamț

0
Publicat:

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a fost locul de unde s-au lansat în carieră artişti de renume, printre ei numărându-se Florin Piersic, Oana Pellea sau Mitică Popescu, care primiseră aici repartiție, ca tineri actori.

Florin Piersic în „Discipolul Diavolului“ FOTO TNB.ro
Florin Piersic în „Discipolul Diavolului“ FOTO TNB.ro

Hazardul a făcut ca primii doi actori, Florin Piersic și Mitică Popescu, să se nască în luna ianuarie a unor ani diferiţi, iar Mitică să plece în eternitate tot într-o zi de ianuarie, pe data de 3 din 2023. Despre ei au rămas poveşti frumoase din momentele când jucau pe „scândura“ TT-ului (Teatrul Tineretelui) pietrean.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, a fost repartizat la Piatra Neamţ în anul 1958. În stagiunea 1958-1959, instituţia avea mulţi tineri, care tocmai terminaseră studiile, între ei fiind: Florin Piersic, Dumitru Chesa, Gheorghe Popovici Poenaru, George Motoi, Nicoleta Sonea, Leopoldina Bălănuţă, Vera Lazăr, Victor Radovici, Atena Zahariade, Lucia Mureşan, Ica Matache, Iarina Demian, Alexandru Lulescu, Cornel Nicolescu, Alexandru Polizu etc.

Valentin Andrei, de la Centrul „Carmen Saeculare“, într-o postare, „Remember Florin Piersic - actor al TT“, din ziua când artistul a împlinit 85 de ani, citează din Ziarul „Flacăra“ din Piatra Neamţ, ediţia din 29 aprilie 1959, în care se consemna despre stagiunea teatrală şi debutul celui ce avea să devină haiducul „Anghel Şaptecai“ sau „Mărgelatu“:

„Stagiunea teatrală a fost deschisă cu piesa «Orologiul Kremlinului». (...) Colectivul de actori, format în majoritate din tineri absolvenți ai Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică «I. L. Caragiale» din Bucureşti, a reuşit să prezinte publicului pietrean un spectacol de calitate. Felul în care au fost interpretate rolurile a demonstrat simţ artistic şi măiestrie“.

Autorul cronicii mai nota că tânărul Florin Piersic, prin felul său de a juca degajat şi natural a făcut să fie mult aplaudat de publicul spectator. Marele actor avea să joace doar o stagiune la Piatra Neamţ, Bucureştiul chemându-l pentru marele public. Dar avea să se întoarcă de nenumărate ori în urbea străjuită de culmile împădurite Cozla şi Pietricica.

„Scândura scenei păstrează paşii marilor actori“

Şi Oana Pellea - fiica altui mare actor, îndrăgitul Amza Pellea, născută pe 29 ianuarie 1962 - a început cariera tot la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în anul 1984. Aici i-a găsit pe Coca Bloos, Maia Morgenstern, Oana Albu, Ana Ciontea, Paul Chiribuţă, Claudiu Istodor, Mircea Rusu, Cornel Nicoară, Tatiana Ionesi, Simona Măicănescu, Corneliu Borcia, Traian Pârlog, Liviu Timuş, Constantin Ghenescu şi alţii.

Absolvise Institutul de Teatru „Ioan Luca Caragiale“, iar la Piatra Neamţ a jucat în marele succese ale Teatrului Tineretului: „RUR“ (1985, regia Alexandru Darie), „Aceşti îngeri trişti“ (Dumitru Radu Popescu - 1985, regia - Nicolae Scarlat) sau „Piaţeta“ (1986, regia - Silviu Purcărete). Avea să plece de la TT la Bucureşti, la finalul stagiunii 1986-1987.

Oana Pellea, alături de Maia Morgenstern FOTO Cornel Miftode
Oana Pellea, alături de Maia Morgenstern FOTO Cornel Miftode

„În Teatrul Tineretului s-a visat şi se viseză frumos înspre creaţie... Scândura scenei păstrează paşii marilor actori ce s-au format aici şi aşteaptă paşii generaţiilor viitoare. În zidurile teatrului s-au impregnat vocile, emoţiile şi energiilor actorilor, regizorilor, directorilor, tehnicienilor, cabinierelor... Dacă staţi la miezul nopţii faţă în faţă cu scena goală, în teatrul pustiu, veţi auzi aplauzele ce răsună de peste 50 de ani în acest lăcaş“.

Acestea erau destăinuirile actriţei despre TT, mai spunând că pentru foarte mulţi dintre actori reprezintă: „Acasă al sufletului nostru şi o a doua şcoală. Omul sfinţeşte locul şi acest loc a fost sfinţit prin pasiunea şi arderea tuturor celor care i-au trecut pragul cu talent şi curaj, cu încredere şi determinare. (...) E un loc ce impune şi cere respect“.

Valentin Andrei mai citează şi ce spunea prin anul 2018 actorul Bogdan Gheorghiu, coleg cu Oana Pellea, el fiind cel care o condusese la gară, când a plecat la Bucureşti. La plecarea trenului, actriţa a scos capul din cuşetă, pe geam şi ambii au început să plângă: „Eu pentru că rămăsesem în urmă şi ea pentru că se despărţise de o perioadă mirifică din viaţa ei, din viaţa noastră“.

Mitică Popescu şi barul „Şase saşi în şase saci“

Cât despre Mitică Popescu, el a sosit la Piatra Neamţ în 1967, stând aici vreo şase ani. La moartea lui, conducerea Teatrului Tineretului a organizat un eveniment „In memoriam“, în foaierul instituţiei, un vernisaj al unei expoziţii cu fotografii şi afişe ale spectacolelor în care a jucat celebrul artist.

Mitică Popescu, în faţa tratrului pietrean FOTO Arhiva TT
Mitică Popescu, în faţa tratrului pietrean FOTO Arhiva TT

A mai fost prezentat şi un interviu filmat în 2017. „Pelicula este un testimonial despre umanitatea sa luminoasă, Mitică Popescu alegând să vorbească despre două spaţii de întâlnire şi comuniune artistică, care au marcat istoria TT: Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ şi primul bar înfiinţat într-un teatru din România“, preciza conducerea TT.

În interviu, actorul povesteşte cum i-a venit ideea organizării Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ. Se întorcea de la Veneţia, unde participasese, alături de colegi, la o manifestare simililară şi a propus directorului de atunci să se facă ceva asemănător. Ideea a prins, şi din 1968, manifestarea are loc în oraşul moldav

Şi tot Mitică Popescu a istorisit povestea barului „Şase saşi în şase saci“, primul înfiinţat într-un teatru românesc. Şi-a adus aminte că, odată ajuns la Piatra Neamţ, alături de colegi, mai toţi tineri şi burlaci, după reprezentaţiile care se încheiau la ora 22.00, mergeau la Restaurantul Ceahlăul, astfel că se vorbea de ei că erau neserioşi: „Atunci i-am zis directorului să fac un bar la teatru, pentru colegi şi prieteni. L-am făcut, serbând acolo zile onomastice, chiar şi o nuntă, a lui Boris Petrov. Barul «Şase saşi în şase saci» avea şi o firmă luminoasă. Cine nu mai putea rosti cuvintele nu mai era servit. Pleca acasă“. Este lesne de înţeles din ce motiv.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite