Cine este pompierul propus pentru a primi titlul de „Salvatorul anului“

0
Publicat:

Un pompier de la ISU Neamţ a fost propus pentru acordarea titlului de „Salvatorul anului“. Nominalizarea survine unei misiuni în care plutonierul a dat dovadă de curaj şi experienţă, salvând un om. De la inspectoratul nemţean, un alt cadru militar s-a  evidenţiat anul trecut.

Radu Marian (în dreapta imaginii), alături de comandantul ISU şi colegul Manoliu FOTO ISU Neamţ
Radu Marian (în dreapta imaginii), alături de comandantul ISU şi colegul Manoliu FOTO ISU Neamţ

Primul dintre ei este plutonierul adjutant Radu Marian. Are 39 de ani şi este încadrat din 2006. Asta după ce şi-a desfăşurat stagiul militar în anul 2003 la Piatra Neamţ, în cadrul Grupului de Pompieri „Petrodava“. Ocupă în prezent funcţia de comandant de echipaj, este căsătorit şi are o fiică în vârstă de şapte ani.

Pompierul propus pentru distincția aminitită declară că misiunea cu cel mai mare impact emoţional la care a participat a fost cea din 14 noiembrie 2020, la incendiul produs în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Atunci, zece pacienţi infectaţi cu coronavirus au murit, arzând de vii.

„Dintre misiunile la care experienţa şi curajul pompierului au făcut ca o viaţă să continue, menţionăm participarea la gestionarea incendiului produs pe 22.02.2022, la o garsonieră din Piatra Neamţ. Împreună cu membrii echipajului pe care l-a condus, militarul a intrat în locuinţa cuprinsă de incendiu şi l-a salvat pe locatarul acesteia, în vârstă 57 de ani“.

Aceasta este o parte din caracterizarea făcută adjutantului, de către conducerea ISU Neamţ. Incendiul s-a produs în toiul nopţii, pompierii scoţând şi câţiva copii din alte apartamente afectate de fumul dens produs. Bărbatului evacuat din locuinţa cuprinsă i-a fost acordat primul ajutor tot de către pompieri.

ISU a mai precizat că subofiţerul a manifestat seriozitate şi a executat sarcinile la cel mai înalt nivel calitativ posibil. Când este necesar, îndeplineşte atribuţiile şefului de tură. Din această poziţie a condus intervenţii de amploare, una dintre ele fiind pe 24 ianuarie 2022, la un incendiu uriaş, izbucnit la un gater din comuna Rediu.

Anul trecut, plutonierul adjutant şef Ciprian Manoliu, tot de la ISU Neamţ, a fost declarat „Pompierul de Onoare al României“, distincţia fiindu-i acordată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc cu prilejul Zilei Naţionale a României.

În noaptea de 22/23 septembrie 2022, în jurul orei 2.00, Manoliu a observat flăcări la acoperişul casei unui vecin, pe o stradă din Piatra Neamţ. A intrat în casa cuprinsă de vâlvătaie şi l-a scos de acolo pe proprietar, pe soţia acestuia şi doi copii. Femeia, o învăţătoare, era însărcinată în luna a VIII-a şi a ajuns la spital, suferind o intoxicaţie cu fum.

„A sunat la 112 şi nu a mai stat pe gânduri. A intrat în casa vecinilor şi a alergat spre camerele unde dormeau aceştia şi copiii. Sigur pe el, a ştiut exact ce trebuie să facă pentru a-i scoate în siguranţă“. Aşa este descrisă intervenţia adjutantului în agendapompierului.ro. Vecinii rămaşi fără casă sunt găzduiţi de pompier până-şi reconstruiesc locuinţa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite