Sentinţă în cazul mafiei robineţilor din Neamţ, o afacere unsă şi cu favoruri sexuale

0
Publicat:

Judecători au pronunţat o sentinţă în cazul mafiei robineţilor din Neamţ, o afacere unsă şi cu favoruri sexuale pentru unii clienţi. Prejudiciul cauzat în acest dosar se anunţă a fi imens.

Zeci de mii de robineți au fost puși sub sechestru FOTO DIICOT
Zeci de mii de robineți au fost puși sub sechestru FOTO DIICOT

Radu Cucu, patronul firmei Robmet Piatra Neamţ, cea mai mare din ţară în domeniul robineţilor industriali, care este anchetat de procurorii DIICOT pentru că ar fi livrat partenerilor produse contrafăcute, a fost pus în libertate, după ce a stat în detenţie aproape şase luni.

Încarcerarea a fost dispusă în octombrie anul trecut, iar la finalul săptămânii trecute magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au admis contestaţia la prelungirea arestării preventive, hotărând înlocuirea acesteia cu măsura controlului judiciar, pe o perioadă de trei luni. În acest timp, inculpatul nu are voie să ia legătura cu alţi acuzaţi, martori sau experţi din dosar.

În dosarul mafiei robineților de la Robmet, în care Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Neamţ, în afară de patronul Radu Cucu a mai fost arestat preventiv fiul acestuia, Iosiv Richard, şi managerul de vânzări Carmen Mereuţă. Faţă de alte zece persoane s-a decis arestul la domiciliu.

Ancheta în acest caz a stabilit că cei implicaţi îşi înşelau partenerii, societăţi din Uniunea Europeană, furnizându-le produse contrafăcute din China. Parte din marfa importată din ţara asiatică era măsluită, folosindu-se mărci ale altor producători din UE, apoi era vândută, la preţ mult mai mare. 

Măsluirea robineților

Unul dintre producătorii europeni cu care colabora Robmet a sesizat nereguli şi a formulat plângere pentru concurenţă neloială. La Piatra Neamţ, robineţilor li se ştergeau datele de marcare. Apoi, la o firmă din Braşov erau falsificate plăcuţele de identificare ale produselor fabricate în Europa, fiind „certificate“ altele, cu aceleaşi date şi serii.

„Martorul a declarat faptul că autorii importă cantităţi mari de robineţi industriali şi alte subansamble din China, pe care ulterior le falsifică prin aplicarea unor plăcuţe de identificare ce conţin date tehnice pentru certificarea UEA“, se menţiona în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Neamţ, care au decis arestările.

Ancheta a mai relevat faptul că reprezentanţiii unor firme ştiau că robineţii de la firma din Piatra Neamţ nu sunt conformi cu standardele europene îndomeniu, dar au acceptat tranzacţiile contra unor mari sume de bani, telefoane mobile de ultimă generaţie, sau alte avantaje, între ele şi de natură sexuală.

S-a mai arătat că, la un moment dat, în stocurile Robmet, 70% din produse erau din China, dar produsele erau vândute ca fiind din UE. Importurile din ţara asiatică au însumat 16,5 milioane dolari, în vreme ce din Anglia au fost importuri de 1.875 lire sterline, iar din Franţa de 4.833 euro, acestea fiind singurele state din UE care au furnizat produse către societatea nemţeană.

Reţeaua infracţională a fost destructurată după percheziţiile efectuate pe 19 octombrie 2022, fiind descoperite înscrisuri ce vizează activitatea a peste 110 firme şi puncte de lucru ale acestora şi circa 44.000 de produse industriale. A fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare şi a uneia de producţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite