Salvamont Neamţ, singurul serviciu de salvare montană din zona Moldovei acreditat pentru următorii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la finele anului 2018, Consiliul Judeţean Neamţ va trebui să îndeplinească o serie de condiţii pentru păstrarea acreditării.

Serviciul Salvamont Neamţ, aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean, este printre puţinele din ţară care a fost acreditat pentru a desfăşura activităţi de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi, cât şi de atestare a capacităţii operaţionale pentru un număr de trei formaţii.

În baza noilor prevederi, serviciul a fost evaluat în ultimele şase luni şi a primit certificatul de acreditare din partea Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R), valabil pentru o perioadă de cinci ani. 

În documentul transmis către CJ Neamţ, se menţionează însă şi o serie de condiţii pe care forul tutelar va trebui să le îndeplinească în termen de doi ani (semestrul II al anului 2018), pentru ca acreditarea să fie valabilă. Între acestea, sunt menţionate creşterea numărul de salvatori angajaţi la minim 12, modernizarea Bazei de Intervenţie Dochia şi a heliportului din proiectul afferent, astfel încat să poată asigura aterizarea în siguranţă a elicopterelor SMURD, înfiinţarea de baze Salvamont în zona Cheile Bicazului-Hăşmaş. 

„ -Completarea baremului de dotare al echipelor de salvatori cu echipamente de intervenţie (tărgi de salvare, trepied şi troliu de salvare), prim ajutor medical (defibrilatoare şi aparatura respiraţie ), deplasare şi transport mecanizat(ATV, UTV). 

 - Înfiinţarea unui compartiment distinct în cadrul serviciului cu salvatori din mediul subteran specializaţi în conformitate cu Legea 402/2006 cât şi dotarea în conformitate cu  baremul din respectiva lege“, sunt alte două cerinţe impuse prin certificatul de acreditare al Serviciului Salvamont Neamţ, conform adresei semnate de Mircea Opriş, şeful A.N.S.M.R. 

„Sperăm ca noua conducere a CJ Neamţ să înţeleagă importanţa actului pe care îl avem de îndeplinit şi anume protejarea şi salvarea vieţii celor ce vizitează , lucrează sau trăiesc în zona montană a Judeţului Neamţ şi să ne susţină în continuare“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamoint Neamţ.  

Din zona Moldova, doar serviciul Salvamont Bacău a obţinut o acreditare,  pe termen foarte scurt, de numai doi ani, iar Suceava şi Vrancea nu au obţinut acest certificat. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite