Salvamont Ceahlău: „Reţeta pentru o vacanţă stricată - neglijenţa, teribilismul şi ignoranţa“

0
Publicat:

Membrii Salvamont Ceahlău au avut un sfârşit de săptămână cu numeroase intervenţii. Ei au transmis că neglijenţa, teribilismul şi ignoranţa sunt reţeta perfectă pentru o vacanţă stricată.

Salvamontiști din Neamț au avut destule intervenții FOTO Facebook
Salvamontiști din Neamț au avut destule intervenții FOTO Facebook

Ninsorile destul de consistente căzute în Neamţ la începutul acestei luni, au făcut ca mulţi să-şi îndrepte paşii la finalul celor două săptămâni din februarie spre masivul Ceahlău, mai ales pe singurele pârtii de schi şi sanie deschise în judeţ, în staţiunea Durău, de la poalele muntelui.

Serviciul Salvamont Neamţ a transmis în dimineaţa de luni, 13 februarie, că weekend-ul trecut a fost aglomerat, la fel ca şi precedentul. Salvatorii au intervenit în 14 cazuri soldate cu fracturi, traumatisme craniene şi luxaţii, cauza fiind, în unele situaţii, neglijenţa, lipsa de experienţă, ignorarea indicatoarelor de avertizare, teribilismul şi ignoranţa.

După cum a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Ceahlău, ele au fost „reţeta perfectă pentru o vacanţă stricată“.

„Dacă acesta este trendul şi sfaturile noastre vă fac pe unii să zâmbiţi ironic, pe alţii să-njuraţi printre dinţi, e ok, noi suntem aici pentru a vă ajuta, acorda primul ajutor calificat şi a vă asigura un transfer plăcut şi cât mai comod spre secţii de ortopedie, chirurgie, ATI“, a spus Papalicef.

Tot în dimineaţa de luni, 13 februarie, Dispeceratul Naţional Salvamont a cominicat că, la nivel de ţară, în ultimele 24 de ore, s-au primit 95 apeluri prin care se cerea intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor la diverse accidente, cele mai multe apeluri, 12, fiind pentru Salvamont Neamţ şi nouă pentru Salvamont Sinaia.

Câte şase au fost adresate serviciilor din Alba şi Sibiu, cinci au fost la cele din Harghita, Prahova - Buşteni şi Voineasa, patru la Borşa, Suceava, Lupeni şi Maramureş, câte trei la Caraş Severin - Muntele Mic, Predeal, Bihor, Prahova - Azuga, Braşov, Mureş şi Gorj, celelalte fiind la Bacău, Hunedoara, Vatra Dornei, Cluj şi Bran.

„Au fost salvate 102 persoane, 34 dintre acestea fiind predate către Serviciul de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, iar un caz a fost predat către elicopterul SMURD pentru transport aerian la un spital. S-au mai primit 53 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee din zona montană şi domeniile schiabile“, a precizat Salvamont România.

Prognoza arată că, la finalul săptămâni, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că turiştii sunt aşteptaţi în număr mare pe munte.

Raul Papalicef sfătuieşte pe cei ce vor să urce în Ceahlău că iarna e încă-n toi, să aibă echipament adecvat şi că traseele Cascada Duruitoarea - Piciorul Şchiop - Dochia şi Izvorul Muntelui - Poiana Maicilor - Ocolaşul Mic - Cabana Dochia sunt închise.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite