Primarul vizionar de la 1900, dintr-un oraş „staţie de aer“. A fost apreciat şi de Nicolae Iorga FOTO

0
Publicat:

Nicu Albu a fost un primar vizionar al unui oraş „staţie de aer“, Piatra Neamţ, transformând radical urbea acum mai bine de un secol. Edilul a fost apreciat şi de Nicolae Iorga.

Nicu Albu, fost primar la Piatra Neamț FOTO Cooltneamt
Nicu Albu, fost primar la Piatra Neamț FOTO Cooltneamt

La data de 31 mai 2023 s-au împlinit 115 ani de la moartea unui nemţean destoinic, primarul vizionar Nicu Albu (1853-1908), care avea să-şi pună amprenta nu numai pe dezvoltarea oraşului, ci a întregului ţinut străjuit de Ceahlău. Meritele-i sunt recunoscute unanim, implicându-se în aproape în toate sectoarele vieţii sociale, revitalizând un mic orăşel de provincie şi făcându-l cunoscut în ţară.

Nicu Albu (născut pe 2 februarie 1853, decedat pe 31 mai 1908) a fost primar între anii 1901 şi 1904 şi în 1907, prefect (1885 - 1888, 1895 - 1899), deputat (1891 - 1895) şi senator (1905 - 1907).

A fost absolvent al Academiei Mihăilene din Iaşi şi al Facultăţii de Medicină de la Universitatea „Alexander von Humboldt“ din Berlin. S-a specializat şi în administraţie, în Suedia, Austria şi Elveţia învăţând despre cum se conduce o fabrică sau despre exploatarea pădurilor şi prelucrarea lemnului. Iar cunoştinţele acumulate avea să le transpună în practică în ţară, fie ca administrator de moşii, exploatări forestiere, om politic sau edil al oraşului, care avea să fie denumit „Perla Moldovei“.

Nicu Albu a fost cel care s-a implicat în mutarea gării vechi cu câţiva kilometri, pe locul unde se află astăzi, dându-şi seama că ea trebuie să fie cât mai aproape de oraş şi de râul Bistriţa, pentru a facilita comerţul, în special cu lemn. Calea ferată Bacău - Piatra Neamţ a fost realizată între 1883-1885, cu ecartament de 1.000 de milimetri.

Piatra Neamţ, primul oraş din Moldova cu iluminat public

O impunătoare clădire a gării, care acum are statutul de monument istoric, avea să fie inaugurată după moartea primarului, pe 2 octombrie 1912, lucrările fiind realizate de antreprenorul italian Carol Zane, care avea să devină prieten al regelui Carol I.

Gara din Piatra Neamț FOTO Turism Istoric
Gara din Piatra Neamț FOTO Turism Istoric

Activitatea lui Nicu Albu s-a materializat şi într-un domeniu aflat la începuturile sale prin România. În timp ce era deputat, stăruinţele sale s-au concretizat în introducerea iluminatului public în Piatra Neamţ. În 1894, oraşul era primul din Moldova care dispunea de aşa ceva, în timp ce la Iaşi, capitala regiunii, acest lucru s-a petrecut peste 3 ani. Iniţial erau felinare cu lumânări, ele au fost înlocuite cu cele alimentate de petrol, iar din 1900 a fost introdus sistemul cu arcuri voltaice - electrice.

Nicu Albu a fost primul prefect care a introdus telefonul în judeţul Neamţ, prima dată la instituţia pe care o conducea, extinzând-o în toate comunele ţinutului. S-a implicat în construirea şi alinierea străzilor, trotuarelor, canalelor şi digurilor de pe malurile Bistriţei, precum şi refacerea localului primăriei sau dotarea cazărmii de pompieri.

În vremea cât Nicu Albu a fost primar, a fost proiectată şi construit şoseaua de munte care leagă şi în prezent oraşele Piatra Neamţ şi Bicaz, iar de aici, pe malul Bistriţei, până la Hangu şi Vatra Dornei. De asemenea, în perioada mandatului său au fost concepute lucrările pentru aducerea apei potabile în urbea străjuită de culmile împădurite Pietricica şi Cozla.

Imagine de epocă din orașul nemțean FOTO Coolneamt
Imagine de epocă din orașul nemțean FOTO Coolneamt

Toate aceste realizări l-au determinat pe marele istoric Nicolae Iorga să remarce, în 1903, faptul că: „Piatra Neamţ are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer (staţiune la acea vreme - n. red). Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua“.

„Muntele surpat forma uriaşe crăpături, răpi şi prăpăstii adânci“

Un alt proiect remarcabil al edilului este realizarea Parcului Cozla din Piatra Neamţ. El a fost început în anul 1901, fiind terminat în doar patru ani.

Edificarea acestuia are o istorie interesantă, amenajarea fiind gândită pentru a înlătura efectele celui mai grav fenomen natural care a afectat urbea, o imensă alunecare de teren.

Ea s-a petrecut în noaptea de 30/31 mai 1897. După o lungă perioadă de ploi abundente, pământul a luat-o la vale de pe culme, provocând la bază pagube însemnate, 21 de case şi anexe gospodăreşti fiind distruse. Detalii despre acele vremuri au fost descrise de Dimitrie Hogea, fost primar al urbei în perioada 1914- 1918, în lucrarea de memorii intitulată „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ“.

Parcul Cozla a fost inaugurat în anul 1904 FOTO Asociația Nicu Albu
Parcul Cozla a fost inaugurat în anul 1904 FOTO Asociația Nicu Albu

Iată ce scria fostul edil: „În noaptea de 30-31 mai 1897, în urma unor ploi mari, care au ţinut toată luna aceea, muntele a început să se surpe chiar din vârf, alunecând încet devale, acoperind sub el toate locuinţele oamenilor, cari, înspăimântaţi, au fugit scăpând doar cu viaţa, acoperind în acelaşi timp şi cea mai mare parte din locul viran al primăriei, până aproape de stradă. Când a doua zi dimineaţă am văzut acest dezastru, un spectacol jalnic ni s-a înfăţişat ochilor: muntele surpat forma uriaşe crăpături, răpi şi prăpăstii adânci şi o enormă masă de pământ, amestecat cu stânci şi arbori desrădăcinaţi - mânaţi la vale“.

Terasă construită în Parcul Cozla FOTO Cooltneamt
Terasă construită în Parcul Cozla FOTO Cooltneamt

Timp de patru ani, situaţia nu a fost schimbată în vreun fel, până în primăvara anului 1901, atunci când noul primar, Nicu Albu, a decis să înlăture ameninţarea.

Aşa se face că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, după ce edilul a avut ideea realizării lui. Lucrările s-au efectuat doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea a zeci de mii de copaci, construirea unui drum (există şi acum) pavat cu cuburi de bazalt ce duce până în vârful dealului, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite