Prima femeie pilot de navă spațială din lume a premiat câțiva liceeni români. Festivitatea a avut loc în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva liceeni români, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, au fost premiaţi la sediul National Space Society, în SUA, de către prima femeie pilor de navă spaţială din lume.

Astronautul american, alături de elevii din Piatra Neamț FOTo Grigoruță Oniciuc
Astronautul american, alături de elevii din Piatra Neamț FOTo Grigoruță Oniciuc

Echipajul Delphos de la liceul nemţean a obţinut medalia de aur la o competiţie de robotică organizată la nivel mondial, festivitatea de premiere având loc între 23 şi 28 mai 2023, la sediul instituţiei din Frisco - Dallas, în Statele Unite ale Americii. Pietrenii au reuşit să ajungă acolo graţie unor sponsori, nicio autoritate din ţară neimplicându-se în acest sens.

„O adevărată onoare am avut să o întâlnim pe Eileen Marie Collins, prima femeie care a pilotat o navetă spaţială! Mulţumim şi respect deosebit sponsorilor noştri care au făcut ca aceste lucruri să devină realităti. Vom reveni cu amănunte la întoarcerea în ţară“, a transmis coordonatorul liceenilor la realizarea proiectului, profesorul Grigoruţă Oniciuc.

Trebuie precizat că, la sediul asociaţiei din Frisco - Dallas, în Texas, festivitatea de premiere a coincis cu International Space Development Conference, cea mai mare întrunire mondială pe teme de explorare a spaţiului, cei care s-au remarcat fiind evidenţiaţi de organizaţii, agenţii şi firme din domeniu.

Proiectul Delphos conceput de licenii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din municipiul Piatra Neamţ a avut ca temă viaţa pe o navetă spaţială, una amplasată pe Phobos, un satelit al planetei Marte.

Sistemul imaginat de elevi a presupus idei novatoare despre accesul la resursele existente pe un asteroid din apropierea planetei menţionate.

Ele ar asigura cele necesare supravieţuirii unei comunităţi de câteva mii de persoane persoane. La competiţie au fost 4.567 de proiecte, la care au contribuit 26.725 de elevi din lume. Liceenii din Piatra Neamţ remarcaţi sunt: George Berea, Alexandru Meynaghi Aghdam, Călin Niţă, Dan Bolea, Ilinca Sandu, Ioan Apalaghiei, Matei Magdalina, Simon Lupaşcu şi Ioan Tudor Hanganu.

Cât despre cea care i-a premiat, Eileen Marie Collins (născută la 19 noiembrie 1956) este un fost astronaut NASA şi colonel al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF). S-a remarcat ca instructor de zbor, pilot de testare și pilot de navă, fiind prima femeie de pe Mapamond care a pilotat o navetă spaţială şi prima care a comandat o misiune a unei nava spaţiale.

Echipa care a realizat Proiectul Delphos FOTO Grigoruță Oniciuc
Echipa care a realizat Proiectul Delphos FOTO Grigoruță Oniciuc

A predat matematică la lecţii de zbor la Academia Forţelor Aeriene din Colorado, având o diplome de master în cercetare operaţională şi managementul sistemelor spaţiale A participat şi la confruntări militare, în timpul invaziei din Grenada, în 1983. În 1995, Collins, ca astronaut NASA, a fost pilotul misiunii „STS-63“, care a implicat o întâlnire între navetaă Discovery şi staţia spaţială rusă Mir.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite