Piatra Neamţ: Locuitorii de la bloc preferă contractele individuale pentru căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea la facturarea căldurii în funcţie de suprafaţa apartamentului elimină repartitoarele de pe calorifere şi costurile pentru citirea acestora.

Pietrenii care nu au centrale de apartament şi au rămas racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au de ales între facturarea pe baza consumului înregistrat de repartitoarele montate pe calorifere şi încheierea unui contract individual cu societatea Locato.

Citeşte şi:
Neamţ: Economie la buget cu căldură din pământ

Dacă aleg a doua variantă, consumul se calculează după modelul pauşal, când căldura consumată se împarte în mod egal la toţi cei care încheie contracte individuale, în funcţie de suprafaţa apartamentelor. „S-au încheiat 1.200 de contracte până acum. În majoritatea acestor situaţii facturarea energiei termice se face în funcţie de suprafaţa utilă, aproximativ 6,5 lei pe metrul pătrat. S-a constatat că, în aceste cazuri, valoarea facturilor este mai mică”, a precizat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Locato.

Fără să facă economie şi să îngheţe în case, pietrenii care aleg facturarea individuală ajung să plătească aproximativ 350 de lei lunar pentru încălzirea unui apartament de două camere, cu cel puţin 100 de lei mai puţin decât cei care nu renunţă la repartitoare. „Acum am plătit 650 de lei la întreţinere. Suntem două persoane într-un apartament cu două camere şi, sinceră să fiu, nici măcar nu am dat repartitoarele la maxim de frica facturii”, a spus laboranta Mariana Stoleru.

Administratorii de asociaţii spun că formula este rentabilă mai ales în cazul în care, într-o scară de bloc, au rămas numai câţiva locatari branşaţi la sistemul centralizat. „Atunci fiecare îşi lasă deschise caloriferele ca să nu mai facă economie şi toată lumea plăteşte la fel. În schimb sunt şi mulţi oameni care, odată ce şi-au montat repartitoare, preferă să fie taxaţi în funcţie de consumul indicat de acestea pentru că le ţin mai mult închise”, a precizat Nina Cireş, administratorul Asociaţiei de Proprietari 1 Decembrie 2918.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite