Orașul unde localnicii decid prin vot ce investiții se fac pentru bunăstarea lor. Ultimul proiect, un pump track
0Bugetarea participativă este o iniţiativă destul de rară în ţară, una dintre puținele administraţii care o aplică fiind Primăria Roman. Ultimul proiect din acest municipiu nemțean este un pump track, o pistă cu denivelări pentru biciclete, trotinete, role sau skateboard.
În municipiul din judeţul Neamţ, de câţiva ani, din bugetul local se alocă fonduri pentru realizarea unor investiţii care sunt propuse de către localnici, iar cel care întruneşte cele mai multe voturi este realizat în cadrul a ceea ce se numeşte Campania de bugetare participativă „Pentru Roman“.
Anul acesta, câştigătoare a fost propunerea lui Alexandru Dorin Fieru, care a gândit un pump track, el urmând a fi realizat într-un parc din oraş. Alte patru proiecte au vizat un parc educaţional rutier, reamenajarea unui loc de joacă, amplasarea de coşuri „inteligente“ pe câteva străzi şi unul pentru reciclarea deşeurilor.
Un pump track este o pistă cu denivelări tip val, curbe cu contrapante pe care se merge cu bicicleta, trotineta, skateboardul sau role, iar mişcarea corpului generează forţa care propulsează, nu pedalarea sau împingerea. Prin antrenament se ajunge la controlarea mişcării în zone cu denivelări şi viraje, fiind un exerciţiu de intensitate ridicată.
„Pentru această investiţie, care va promova un stil de viaţă sănătos şi activ, este alocată suma de 250.000 de lei. Îmi doresc să oferim tinerilor şi adulţilor un spaţiu sigur şi modern în care să-şi petreacă timpul liber, să socializeze şi să se dezvolte prin practicarea sporturilor pe roţi“, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.
Scopul: implicarea locuitorilor în dezvoltarea urbană
Ideea câştigătoare din acest an, Pump track, a fost votată de câteva sute de locuitori ai Romanului. Edilul municipiului nemţean spune că această campanie demonstrază că puterea de a face schimbări şi de a implica cetăţenii în luarea deciziilor este la îndemâna oricui doreşte să se implice în viaţa oraşului, chiar exprimându-şi un simplu vot.
Alexandru Fieru a propus din punct de vedere constructiv varianta unei piste prefabricate, deoarece are costuri mai reduse şi timp de livrare scurt. Pista este rezistentă la condiţiile meteo, are prevăzute elemente antivandalism, poate fi extinsă şi oferă posibilitatea de a putea fi demontată temporar, pentru utilizarea spaţiului în alte scopuri.
Anul trecut, proiectul câştigător a fost al unui elev olimpic, care a propus modernizarea „Aulei Garabet Ibrăileanu“, de la Colegiul Naţional „Roman Vodă“, o sală monumentală din imobilul monument arhitectocnic, care găzduieşte manifestări ale liceului şi altele culturale din oraş. Suma alocată a fost de 200.000 de lei.
Scopul procesului de bugetare participativă din oraşul de pe malurile Moldovei şi ale Siretului este creşterea nivelului de dialog şi colaborare dintre cetăţeni şi administraţia locală, creşterea gradului de asumare şi implicare a locuitorilor în procesul de dezvoltare urbană şi ajustarea politicilor publice în concordanţă cu nevoile şi aşteptările cetăţenilor.
Proiectele depuse de către localnici trebuie să se încadreaze într-unul din domeniile pentru obiective din administrarea municipalităţii: infrastructură stradală - alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public, etc.); infrastructură socială, culturală, educaţională, de sănătate şi Smart City.