„Muncă patriotică“ în folosul comunităţii. Peste 1.300 de infractori din Neamţ ispăşesc această „corvoadă“

0
Publicat:

Pentru fapte care nu au un grad mare de pericol social, judecătorii pot pronunţa condamnări cu suspendare a pedepselor, autorii fiind obligaţi să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Judecătorii stabilesc durata obligației de a munci neretribiut FOTO Arhiva Adevărul
Judecătorii stabilesc durata obligației de a munci neretribiut FOTO Arhiva Adevărul

Făptaşii trebuie să respecte unele condiţii stabilite de magistraţi, verificarea îndeplinirii acestora căzând în sarcina unei instituţii a Ministerului Justiţiei, Sistemul de probaţiune, activitatea vizând menţinerea siguranţei comunităţilor, reabilitarea socială a infractorilor şi diminuarea riscului de săvârşire a unor noi fapte penale.

În evidenţa structurii din Neamţ, se află în prezent puţin peste 1.800 de persoane sancţionate de instanţele judecătoreşti, unui număr de 1.324 de nemţeni impunându-li-se obligaţia de a face „muncă patriotică“ în beneficiul comunităţii. Primarii, cu girul consiliilor locale, stabilesc în ce sectoare vor presta „corvoada“ cei pedepsiţi astfel.

„Aceste persoane beneficiază, fără a trece prin experienţa privării de libertate, de avantajul de a-şi îndeplini în continuare rolul lor familial, profesional şi economic în societate. Sunt astfel premise reintegrării sociale“, se arată într-un comunicat al serviciului nemţean, după o recentă întânire cu primarii din zona Roman.

Directorul Serviciului de Probaţiune Neamţ, Denisa Stoian, a mai transmis că, în cadrul acestei întruniri, s-au dezbătut standardele pentru implementarea corespunzătoare a obligaţiei de muncă neremunerată, în mod gratuit, impusă de magistraţi, în sarcina unor persoane, pentru ca măsura să aibă efectul urmărit.

Cei care au această obligaţie pot fi folosiţi la întreţinerea zonelor de agrement, întreţinerea imobilelor în care funcţionează grădiniţe, dispensare, aşezăminte de cult, igienizarea localităţilor, parcurilor, cimitirelor, zonelor verzi, bazelor sportive, drumurilor sau la orice alte activităţi de utilitate publică într-o localitate.

De regulă, persoanele care au beneficiat de clemenţă se achită de sarcinile primite, pentru că, în cazul în care nu le respectă, pot ajunge după gratii, sentinţele cu suspendare putând deveni cu executare. Dar sunt şi excepţii, lucru destul de greu de înţeles, pentru că detenţia în penitenciar nu-i tocmai un lucru prea plăcut.

Este şi cazul unui bărbat din Taşca. De mai multe ori a fost prins băut la volan şi a primit 2 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea, fiind obligat să presteze 160 de zile de muncă în folosul comunităţii. Nu a efectuat decât două, mergând la primărie unde a făcut doar instructajul pentru protecţia muncii.

Apoi nu a mai revenit. În aceste condiţii, Serviciul de Probaţiune a sesizat instanţa şi a cerut revocarea suspendării pedepsei, cu executarea acesteia în regim privativ de libertate într-un penitenciar. La procesul de anul trecut, acuzatul a cerut clemenţă, afirmând că va presta obligaţia, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite