Reabilitare în chinuri la Casa Celibidache. De ce au fost sistate lucrările la monumentul arhitectonic din Roman FOTO

0
Publicat:

Lucrările de reabilitare ale „Casei vornicului Done“ sau „Casa Celibidache“, care a aparţinut mareluii dirijor, monument din Roman, judeţul Neamţ, datând din secolul XIX, au fost sistate.

Monumentul arhitectonic este o ruină FOTO MonitorulNeamț.ro
Monumentul arhitectonic este o ruină FOTO MonitorulNeamț.ro

Autorităţile locale şi cele judeţene din Neamţ s-au chinuit vreme îndelungată, peste zece ani, să obţină fonduri pentru repunerea în valoare a imobilului cunoscut drept Casa vornicului Done sau Casa Celibidache, datând de la începutul secolului al XIX-lea. Edificiul este o parte din istoria oraşului aflat la confluenţa râurilor Moldova şi Siret, fiind construit în centrul urbei. 

În acest imobil s-a născut, în 1912, marele dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache (1912-1996). Mama sa, Maria, născută Brăteanu, a fost profesoară de chimie şi îşi avea originile în Roman, iar tatăl, Demostene, era de origine greacă, fiind ofiţer de cavalerie şi prefect de Iaşi. În 2012, autorităţile romaşcane au achiziţionat clădirea cu 100.000 de euro, intenţionând transformarea în muzeu. 

După demersuri interminabile, în 2021, Compania Naţională de Investiţii a alocat 1 milion de euro pentru reabilitare. În decursul anilor în care nu a mai fost folosită s-a degradat continuu din cauza intemperiilor, fiind adăpost pentru oamenii străzii după ce elevii de la şcoala de muzică au fost mutaţi, în anul 2000, din motive de siguranţă.

Pe vremuri, în imobil erau și două saloane cu picturi FOTO MonitorulNeamț.ro
Pe vremuri, în imobil erau și două saloane cu picturi FOTO MonitorulNeamț.ro

Odată obţinută finanţarea, a fost organizată licitaţia pentru stabilirea contructorului, ea fiind câştigată de o asociere între trei firme, lider fiind Robu Construct Roman. Chinurile reabilitării monumentului arhitectonic păreau că se se sfârşiseră în ceea ce priveşte banii necesari, trecându-se la efectuarea lucrărilor necesare. Se întâmpla în anul 2022.

Erau şi prevederi stricte, impuse de minister. Roxana Josanu, directoarea Direcţiei de Cultură Neamţ, declara că una dintre condiţii era protejarea tuturor elementelor artistice. Cum în interiorul casei există, sau mai bine zis existau, două saloane cu picturi, pentru restaurarea lor trebuiau să intervină doar specialişti în domeniu, acreditaţi de minister.

Numai că, recent, realilitarea a fost sistată, deoarece expertiza realizată cu ani în urmă pentru finanţarea proiectului este în acest moment „depăşită“, trebuind făcută alta. Firma care executa lucrările a constat că structura de rezistenţă este mult mai grav afectată decât se bănuia, iar Inspectoratul în Construcţii Neamţ a decis oprirea şantierului.

O scară monumentală ducea la etajul imobilului FOTO MonitorulNeamț.ro
O scară monumentală ducea la etajul imobilului FOTO MonitorulNeamț.ro

„În acest moment, lucrările la monumentul arhitectonic au fost sistate. Constructorul a constatat probleme mai mari decât se ştiau la structura de rezistenţă a imobilului. Este neplăcut ce se petrece, dar trebuie să aşteptăm refacerea documentaţiilor, pentru a fi totul în regulă. Trebuie găsite alte soluţii de conservare“, a declarat Rocsana Josanu.

Din păcate, specialistul care a realizat expertiza, prin 2018, pentru obţinerea finanţării, a decedat, urmând ca altul să facă una nouă, în care să decidă soluţii pentru continuarea lucărilor.

Mulți ani, clădirea a fost adăpost pentru oamenii străzii FOTO MonitorulNeamț.ro
Mulți ani, clădirea a fost adăpost pentru oamenii străzii FOTO MonitorulNeamț.ro

Valentin Robu, administratorul societăţii care reabilita Casa Celibidache, a afirmat că perioada de întrerupere ar fi de 7-8 luni, astfel că nu se ştie când vor reîncepe.

În 2021, pentru Casa Celibidache, CNI a alocat 4.427.696 lei plus TVA . Pentru cheltuielile de proiectare şi asistenţă tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, la care se adaugau lucrări pentru reabilitarea efectivă în valoare de 4.150.409 lei, organizare de şantier 73.091 lei, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste de predare la beneficiar de 10.500 lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite