Infracţiuni informatice comise la o bancă din Regatul Unit. Ce mică avere a obţinut un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diverse sume în banctone străine au fost descoperite acasâ la suspect. FOTO Poliţia Română
Diverse sume în banctone străine au fost descoperite acasâ la suspect. FOTO Poliţia Română

Autorul este cercetat pentru fals informatic şi acces ilegal la un sistem informatic, pentru că a transferat în contul său banii din unul deschis în Regatul Unit

În doar o lună, un cetăţean român a intrat în posesia unei

sume destul de considerabile, dar nu prin mijloace licite, ci săvârşind câteva infracţiuni şi este acuzat de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată. 

Cazul a fost instrumentat de anchetatorii din Neamţ şi îl vizează pe un ieşean de 34 de ani, din oraşul Leţcani, care

şi-a deschis un cont de acces online banking şi a retras din contul victimei, care era deschis la o bancă din Regatul Unit 37.000 de lire sterline. 

Pentru prinderea suspectului, pe 28 ianuarie 2021 cadrele

Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, au efectuat un număr de trei percheziţii în judeţul Iaşi, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor menţionate. 

„Din cercetări a reieşit faptul că bărbatul de 34 de ani, din Iaşi, ar fi creat fără drept, prin utilizarea

datelor de identificare ale unei alte persoane, un cont de acces online banking pe contul bancar al acestuia, deschis la o bancă din Regatul Unit după care, în perioada mai - iunie 2020, ar fi accesat fără drept contul bancar şi ar fi transferat suma de 37.000 lire sterline, din care 36.000 de lire în contul său bancar şi ar fi efectuat o plată de 1.000 de lire sterline către un comerciant“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Ancheta efectuată în cauză a mai relevat faptul că, tot anul trecut, Cosmin B. ar fi deţinut şi folosit echipament hardware şi software pe care le-ar fi folosit la falsificarea instrumentelor de plată

electronică şi a instrumentelor de plată la comerciant. În urma descinderilor, anchetatorii au descoperit mai multe sisteme informatice, carduri bancare, cititoare de carduri bancare, suma de 12.085 de lire sterline, 1.485 de euro, 11.619 de lei, 205 dolari americani şi 100 de dolari jamaicani. 

Surpriza de la percheziţie 

În timpul descinderilor, deşi poliţiştii căutau cu totul altceva au descoperit şi un plic în care se afla o substanţă vegetală de culoare verde- oliv cu aspect de marijuana. Aşa se face că cel în cauză s-ar

putea alege cu o altă acuzaţie, cea de trafic de droguri pentru consum propriu. Ieşeanul a fost adus la audieri în Neamţ, fiind foarte probabil ca partea vătămată să aibă domiciliul în acest judeţ, iar în baza probatoriului administrat a fost reţinut pentru 24 de ore. 

A fost prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, iar acesta a decis să sesizeze instanţa, solicitând arestarea preventivă. Numai că judecătorii au decis cercetarea

inculpatului în stare de libertate, respingând propunerea anchetatorilor. 

„Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, de luare a măsurii preventive faţă de inculpatul B.C. cercetat pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de fals informatic în formă continuată (2 acte materiale în anul 2020), infracţiunii de acces illegal la un sistem informatic, în formă continuată (în perioada 19.05.2020 - 15.06.2020), în mod repetat şi la date diferite, fără a se putea stabili numărul de acte materiale, în concurs ideal cu infracţiunea de fraudă informatică, în formă continuată (în perioada 19.05.2020 - 15.06.2020, în mod repetat şi la diferite date fără a se putea stabili numărul de acte materiale), infracţiunii de deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, în concurs ideal cu săvîrşirea infracţiunii de falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată“, conform Tribunalului Neamţ. 

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi cel mai probabil procurorii o vor ataca la Curtea de Apel Bacău. Operaţiunea de prindere a suspectului a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Iaşi - Secţia Rurală Leţcani, dar au participat şi „mascaţii“ de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Poliţiei Neamţ.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Tânără în arest la domiciliu pentru că a incendiat deliberat casa. De ce instanţa a obligat-o să nu mai bea

Medic veterinar, condamnat la închisoare cu suspendare. A comis o fraudă cu fonduri europene

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite