Inconștiența de la munte, la fel ca la mare. Misiune de salvare în toiul nopţii, pe Ceahlău
0O grea misiune de salvare a avut loc în toiul nopţii, pe Ceahlău. La fel ca pe litoral, Salvamont Neamţ se luptă cu inconştienţa unor turişti, care ignoră reguli minime de siguranţă pe munte.
Membrii Salvamont Neamț au fost solicitaţi să intervină în noaptea de 18/19 august 2023, pentru salvarea unor turişti din Bacău, cinci la număr, care s-au aventurat, total nepregătiţi, într-o drumeţie pe munte. Ei au ales, atât la urcare, cât şi la coborâre, cel mai dificil traseu posibil, Staţiunea Durău - Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia.
Şi necazurile n-au întârziat să apară. Ei au plecat târziu de la renumita cabană situată la cota 1.800 de metri, înserarea şi noaptea prinzându-i în zona Jgheabul lui Trifan, una foarte dificilă. Când au constatat că nu mai sunt în stare să coboare, au solicitat ajutor, plus că unul dintre ei suferise un traumatism la un picior, fiind şi în stare de epuizare.
Se petrecea acest lucru vineri, 18 august 2023, în jurul orei 20.00. Misiunea avea să dureze aproximativ cinci ore, terminându-se pe la 1.00. Salvamontiştii au constatat că băcăuanii erau dezorientaţi, nu aveau nici un strop de apă la ei, alimente şi nici măcar o lanternă, care poate fi extrem de utilă în astfel de situaţii. Lumina de la telefon este ca şi cum n-ar fi noaptea, pe munte.
„Au plecat târziu, fără o echipare corespunzătoare şi abordând un traseu peste capacităţile lor fizice. Orele au trecut rapid şi au intrat în noapte pe un traseu care şi în condiţii de lumină le-ar f pus probleme. Reţeta clasică pentru o tragedie montană. Echipa de intervenţie a făcut eforturi deosebite. Nu s-a întamplat nimic rău, findcă am fost acolo“, a transmis Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Acesta a mai transmis că, în ultima perioadă, rata operaţiunilor a crescut îngrijorător, deşi au fost derulate acţiuni de prevenire şi educaţie în rândul tinerilor, cu suport media local şi naţional. Concluzia lui este că, deşi august a fost declarată „Luna responsabilităţii pe munte“, aceasta va fi şi anul acesta un eşec al societăţii şi al turismului montan.
În speranţa că unii vor lua totuşi în consideraţie sfaturi utile, Salvamont trasmite noi recomandări: alegeţi traseul în funcţie de condiţia fizică, să vă echipaţi corespunzător, iar din rucsac să nu lipsească surse de lumină, altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeţii montane deoarece au timp limitat de folosire, penetrare mică şi difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol.