Turişti coborâţi în coardă de pe Ceahlău. Cum s-a desfășurat acțiunea nocturnă periculoasă a salvamontiștilor nemțeni

0
Publicat:

Salvamont Neamţ a avut o misiune nocturnă cu grad mare de risc. Câţiva turişti au fost coborâţi în coardă de pe o potecă din Ceahlău, ei blocându-se într-o zonă extrem de dificilă şi periculoasă.

Turiștii au rămas blocați într-o zonă extrem de dificilă FOTO Salvamont Neamț
Turiștii au rămas blocați într-o zonă extrem de dificilă FOTO Salvamont Neamț

Apelul de urgenţă a fost primit pe data de 11 august 2023, în jurul orei 21.30, fiind solicitată intervenţia salvatorilor montani în cazul unui un grup format din patru persoane, între care şi un copil de șase ani, care era undeva în zona cascadei Duruitoarea. Turiștii aleseseră, pentru a coborî de la cabana Dochia, cel mai greu traseu al muntelui.

Unul dintre turişti a transmis că suferise un traumatism minor la un picior. Situaţia a fost considerată cu grad ridicat de risc din cauza întunericului şi a condiţiilor de teren dificile. Echipa de salvare a plecat în căutarea lor, descoperindu-i ceva mai sus de cascadă, în zona Crucea Aviatorului, într-un sector al potecii alpine unde sunt montate lanţuri.

„Nu aveau surse de lumină adecvate şi purtau încălţăminte nepotrivită pentru terenul umed şi stâncos. Membrii echipei de salvare au coborât fiecare persoană în coardă, asigurându-se că fiecare pas al operaţiunii a fost efectuat în siguranţă. Operaţiunea a durat până laora 01,40, când grupul a fost adus în Statiunea Durău“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Sfaturi ignorate de turiști

La deschiderea sezonului, în mai 2023, salvamontiştii transmiteau că este de evitat traseul Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, cauza fiind dificultatea lui în unele porţiuni. Sfatul către cei care se încumetau să-l strabată era să fie folosit la urcarea spre creasta masivului, nu la coborâre. Acest lucru a fost ignorat de grupul care a avut probleme noaptea trecută.

Despre „aventura“ celor patru turişti, iată două postări de Facebook Salvamont Neamţ: „Bine că îs roz. Tenişi perfecţi pentru munte, stânci şi ploaie“, „E aproape imposibil fără sursă de lumină să nu te accidentezi grav. Lumina telefoanelor mobile e o porcarie fără sens, care îţi descarcă rapid telefonul şi nu penetrează întunericul mai mult de 2-3 metri în condiţii meteo favorabile. Dar...“.

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul cu numeroase misiuni pentru Salvamont, potecile alpine din Ceahlău fiind luate cu asalt de montaniarzi sau pelerini, fiind circa 4 - 5.000. Pe 6 august, la răsărit, cei care urcă pe vârful Toaca pot observa un fenomen optic straniu, piramida holografică sau spaţială. În aceeaşi zi, schitul de lângă cabana Dochia, îşi celebrează hramul.

Pe întuneric, turiștii se expun riscurilor FOTO Salvamont Neamț
Pe întuneric, turiștii se expun riscurilor FOTO Salvamont Neamț

„Ultimele 48 de ore au contabilizat un număr alarmant de mare de intervenţii. S-a intervenit în şapte cazuri petrecute în zona înaltă a platoului, trei în zona mediană şi două de căutare şi salvare persoane rătăcite. În total, 17 persoane au solicitat şi primit asistenţă de urgenţă din partea Salvamont, şase fiind predate SMURD sau Ambulanţei“, transmitea Papalicef.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite