Horaţiu Mălăiele, Oana Pellea, Florin Piersic, amintiri de la TT Piatra Neamţ. „A deschis ușa un băiat slăbuț, cu ochelari”
0Horaţiu Mălăiele, Oana Pellea, Florin Piersic, Maia Morgenstern, George Motoi şi Mitică Popescu, amintiri despre Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, instituția de unde aceşti mari actorii ai scenei româneşti s-au lansat în carieră

Teatrul Tineretului a fost rampa de lansare a multor artişti de renume, între ei numărându-se Florin Piersic, Coca Bloos, Maia Morgenstern, Dumitru Chesa, George Motoi, Nicoleta Sonea, Leopoldina Bălănuţă, Vera Lazăr, Victor Radovici, Atena Zahariade, Lucia Mureşan sau Iarina Demian.
Printre ei mai sunt Alexandru Lulescu, Cornel Nicolescu, Alexandru Polizu, Horaţiu Mălăiele, Oana Pellea, Mitică Popescu, etc.
Valentin Andrei, de la Centrul pentru Artă şi Cultură „Carmen Saeculare“ Neamţ şi-a făcut un obicei ca de ziua unor mari actori sau cu diferite prilejuri să posteze câte ceva despre începuturile pe „scândură“ ale acestora.
„Un băiat slăbuţ, cu ochelari, îmbrăcat într-un trening belumarin”
Ultima este cea despre Horaţiu Mălăiele, artistul născut pe 31 iulie 1952, la Târgu Jiu, în Gorj, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, promoţia 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Avea să fie repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde regizoarea Cătălina Buzoianu l-a distribuit în spectacolul „Tinereţe fără bătrâneţe“.
„A deschis uşa, timid, un băiat slăbuţ, cu ochelari, îmbrăcat într-un trening belumarin. Părea atât de inocent. Avea o singură replică şi l-am rugat să mi-o spună. Replica a avut o conotaţie metafizică, o nelinişte, un fior. Am avut o revelaţie. I-am dat rolul principal. Nu ştiam că în acel moment semnam un pact pentru toată viaţa. Un pact cu Îngerul. Un pact cu un actor, cu un prieten. Horaţiu e un fenomen“.
Aşa îl descria regizoarea pe Horaţiu Mălăiele. Peste ani şi actorul îşi amintea de rolul de pe „scândura“ TT. Spunea că, în infatuarea sa, credea că va juca rolul principal, dar era doar al „cincilea copac“. A mers acasă şi a exersat toate posibilităţile de a imita un copac, apoi a venit vacanţa şi-n toamnă au reluat repetiţiile. Dar, în distribuţie, „chiorul cu copacul din planul doi (adică eu) trecea în rolul principal, personajul numit Dorde“.

Oana Pellea, născută pe 29 ianuarie 1962, a ajuns la Piatra Neamţ în anul 1984, jucând în marele succese ale Teatrului Tineretului: „RUR“ (1985, regia Alexandru Darie), „Aceşti îngeri trişti“ (Dumitru Radu Popescu - 1985, regia - Nicolae Scarlat) sau „Piaţeta“ (1986, regia – Silviu Purcărete). Avea să plece de la TT la Bucureşti, la finalul stagiunii 1986-1987.
Mitică Popescu şi barul „Şase saşi în şase saci“
Şi iată ce destăinuia: „În Teatrul Tineretului s-a visat şi se viseză frumos înspre creaţie... Scândura scenei păstrează paşii marilor actori ce s-au format aici şi aşteaptă paşii generaţiilor viitoare. În zidurile teatrului s-au impregnat vocile, emoţiile şi energiilor actorilor, regizorilor, directorilor, tehnicienilor, cabinierelor. Dacă staţi la miezul nopţii faţă în faţă cu scena goală, în teatrul pustiu, veţi auzi aplauzele ce răsună de peste 50 de ani în acest lăcaş“.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, a făcut „cunoştinţă“ cu oraşul nemţean în anul 1958. Valentin Andrei, într-o postare, „Remember Florin Piersic - actor al TT“, din ziua când artistul a împlinit 85 de ani, cita din Ziarul „Flacăra“ din Piatra Neamţ, ediţia din 29 aprilie 1959, în care se consemna despre stagiunea teatrală şi debutul celui ce avea să devină haiducul „Anghel Şaptecai“ sau „Mărgelatu“:
„Stagiunea teatrală a fost deschisă cu piesa «Orologiul Kremlinului». (...) Colectivul de actori, format în majoritate din tineri absolvenţi ai Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, a reuşit să prezinte publicului pietrean un spectacol de calitate. Felul în care au fost interpretate rolurile a demonstrat simţ artistic şi măiestrie".
Autorul cronicii mai nota că tânărul Florin Piersic, prin felul său de a juca degajat şi natural a făcut să fie mult aplaudat de publicul spectator. Marele actor avea să joace doar o stagiune la Piatra Neamţ, Bucureştiul chemându-l pentru marele public. Dar avea să se întoarcă de nenumărate ori în urbea străjuită de culmile împădurite Cozla şi Pietricica.
Cât despre Mitică Popescu, el a sosit la Piatra Neamţ în 1967, stând aici vreo şase ani. Şi îşi amintea despre începuturile în ale actoriei, despre ideea organizării Festivalului de Teatru de la TT, unul renumit şi despre cum a înfiinţat barul „Şase saşi în şase saci“, primul înfiinţat într-un teatru românesc. În acest oraş, după reprezentaţiile care se încheiau la ora 22.00, mergeau la Restaurantul Ceahlăul.

Era însoţit de colegi, mai toţi tineri şi burlaci, astfel că se vorbea prin târg că erau neserioşi, Mitică Popescu rememorând: „Atunci i-am zis directorului să fac un bar la teatru, pentru colegi şi prieteni. L-am făcut, serbând acolo zile onomastice, chiar şi o nuntă, a lui Boris Petrov. Barul «Şase saşi în şase saci» avea chiar şi o firmă luminoasă. Cine nu mai putea rosti cuvintele din numele lui nu mai era servit. Pleca acasă“. Este lesne de înţeles din ce motiv