Gunoaie aruncate la întâmplare în cartierele de la poalele Pietricicăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi locatari lasă resturile menajere lângă pubelele din spatele pieţei Bistriţa
Mulţi locatari lasă resturile menajere lângă pubelele din spatele pieţei Bistriţa

Campaniile de genul „Let’s do it Romania“ ar trebui extinse şi între blocurile din oraş, unde spiritul civic lipseşte.

Cea mai inestetică zonă a oraşului rămâne în continuare cartierul „Lenin“, relativ apropiat de centrul oraşului. Gunoaiele aruncate pe spaţiile dintre blocuri sau deşeurile depozitate lângă pubele crează disconfort trecătorilor atât vizual, cât, mai ales, olfactiv.

„Când am drum printre blocurile de pe Aleea Tiparului încerc să trec cu vederea mizeria din cartier. E greu să nu simţi, mai ales vara, mirosul gunoaielor aruncate peste tot“, spune Mihaela Lazăr, vânzătoare la un magazin din Dărmăneşti.

Blocul-fantomă, înconjurat de bălării
Părăsit de locatarii evacuaţi în urmă cu câţiva ani, blocul-fantomă D2 din cartier rămâne în continuare un simbol al zonei, înconjurat de bălăriile care acoperă deja parterul imobilului. Noul proprietar nici nu l-a demolat, dar nici nu îl reabilitează dovadă fiind starea jalnică în care se află.

„A fost bine că i-au mutat pe nenorociţii din bloc pentru că făceau mereu scandal. Blocul a rămas în paragină, cu bălăriile până la gât, cred că sunt şi şobolani pe acolo“, îşi dă cu părerea Petrea Militaru, locatar într-un imobil din apropiere. Pubelele ecologice montate la câţiva paşi distanţă sunt pline mai mereu de deşeuri, dar nu par să fie un impediment pentru muncitorii care montează borduri.

„În zonă se derulează programul de realizare de spaţii verzi. Pe Aleea Viforului, Aleea Tiparului şi Bulevardul Dacia vor fi plantaţi 730 de arbori şi arbuşti, se vor amplasa 68 de bănci, 75 de coşuri de gunoi, 9 toalete ecologice şi 30 de stâlpi de iluminat public“, a explicat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

La Speranţa, containerele sunt atacate sistematic
Speranţa, cel mai nou cartier al oraşului, a preluat împreună cu o parte din locuitorii din „Lenin“ şi dezinteresul pentru curăţenie. După ce pubelele au devenit o ţintă frecventă a persoanelor care caută prin gunoaie, operatorul de salubritate a securizat containerele cu tije de protecţie şi lacăte. „De trei ori am montat acele sisteme pe parcursul anului şi tot de atâtea ori ne-am trezit cu ele sparte, iar pubelele au fost vandalizate“, a spus Ionel Ploaie, şeful punctului de lucru de la Piatra Neamţ al societăţii Brantner.

acă în zona deschisă a bulevardelor aspectul oraşului nu are de suferit, în spatele blocurilor pot fi găsite în mai toate cartierele mostre de nesimţire. Pe platformele unde sunt montate containere din zona Şcolii Nr. 10 Precista sau în spatele pieţelor Bistriţa şi Dărmăneşti zac aruncate deşeuri menajere, ambalaje sau resturi vegetale rezultate după curăţenia de toamnă.

„Avem de suferit din cauza celor care răscolesc gunoaiele în căutare de cartoane sau sticle din plastic“, explică Aurelian Mihăescu, şef de scară la un bloc din zona pieţei de cartier Precista. Această scuză este cea mai des utilizată de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. „Sunt şi oameni care se implică şi ţin să se respecte curăţenia, aşa cum e cazul locatarilor din cartierul nemţesc“, spune directorul firmei Brantner. 

În zona centrală a oraşului, cea mai vizibilă imagine a nesimţirii este oferită de pe podul pietonal care leagă Bulevardul Dacia de strada Orhei. În albia neocupată de şantier a pârâului ce traversează urbea de la nord la sud zac aruncate tot felul de gunoaie şi aluviuni. De anul viitor, albia va fi acoperită cu o platformă aşa că, cel puţin din punct de vedere estetic, peisajul va dispărea sub plăcile de beton.

Şase tone de deşeuri strânse într-o singură zi

La ultima acţiune „Let’s do it Romania“, organizată pe 24 septembrie, peste 1.000 de pietreni s-au oferit voluntari şi au strâns gunoaiele din oraş. Într-o singură zi au fost colectaţi 1.348 de saci de gunoaie. Alături de simpli cetăţeni, la acţiune au participat şi autorităţile locale, jandarmii, reprezentanţi ai ONG-urilor sau asociaţiilor care au dorit să dea un exemplu de civism.

Cel puţin pentru o perioadă au scăpat de mizerie zonele turistice ale urbei (drumul spre telegonmdolă de pe muntele Cozla, zona Colibele Haiducilor), malurile Bistriţei, muntele Pietricica, locurile de picnic de pe dealurile Borzogheanu şi Bâtca Doamnei.

Cu ajutorul unui cântar electronic aflat în incinta depozitului de deşeuri de la Vânători s-a putut contoriza cu exactitate cantitatea de gunoaie strânse: 5.870 de kilograme. La nivel judeţean, campania a beneficiat de o participare de peste 5.000 de voluntari, care au adunat aproape 10.000 de saci cu deşeuri din principalele oraşe şi din 20 de comune nemţene.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite