File de jurnal din toiul războiului. O ucraineancă refugiată a găsit „pacea“ la Mănăstirea Văratec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inna s-a creştinat la vârsta de 42 de ani FOTo Doxologia.ro
Inna s-a creştinat la vârsta de 42 de ani FOTo Doxologia.ro

O ucraineancă, care şi-a găsit adăpost la Mănăstirea Văratec, refugiindu-se de urgia războiului din ţara natală la aşezământul de cult, a decis să se boteze

După invazia forţelor ruse, câteva mii de cetăţeni ucraineni au reuşit să fugă din faţa urgiei care se petrece în ţara vecină, găsindu-şi adăpost, pentru mai mult sau mai puţin timp, în judeţul Neamţ. Au fost şi sunt cazaţi pe la  mănăstiri, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi, hoteluri, pensiuni sau acasă la diverse persoane altruiste. 

Inna Zacharova are 42 de ani şi a ajuns de ceva vreme, împreună cu fiul, la Mănăstirea Văratec, alături de alţi conaţionali. Are o poveste viaţă oarecum aparte, dar nu ieşită din comun. Ajunsă aici, poate îndemnată de „liniştea“ patriarhală a sătucului monastic din Munţii Stânişoarei, a decis să se boteze, convertindu-se la ortodoxism. 

S-a născut în 1979, la Cernăuţi, rămânând orfană de tată la vârsta de 15 ani, după care şi de mamă. S-a căsătorit, dar soţul i-a decedat în urmă cu doi ani, din cauza unui infarct, astfel că a trebuit să-şi crească singură unicul lor copil, Maxim, acum, în vârstă de 12 ani. 

Ea nu a fost creştinată de părinţi, care erau atei, dar a dorit ca fiul ei să fie botezat. Naşă i-a fost o bună prietenă din copilărie, Anna Pownal, care acum este stabilită şi căsătorită în Olanda. De altfel, aceasta a intermediat venirea ucrainencei, împreună cu fiul, în România, fugind de situaţia de neconceput care se petrece de două luni şi jumătate în Ucraina invadată de armata rusă. 

Şi, recent, în Sâmbăta Mare de dinaintea Paştilor 2022, Inna s-a botezat la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Humuleştii Noi. A ales-o ca ocrotitoare pe Sfânta Fecioară Maria, al cărei nume îl va purta de acum înainte, naşi fiindu-i părintele Vasile, preoteasa Georgeta, precum şi Ecaterina Romanova, de o altă refugiată ucraineancă la Văratec, absolventă de seminarul teologic şi pictoriţă de icoane. 

Slujba a fost susţinută de secretarul Protopopiatului Târgu Neamt, preot Ovidiu Dediu şi părintele paroh Vasile Porumbescu. Iar stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Varatec, a relatat pentru portalul „Doxologia“ evenimentul petrecut în judeţul Neamţ, spunând că ucraineanca a pornit izgonită, ca şi alţi compatrioţi, din ţara natală, în România, pentru a găsi un loc ferit de bombe, coşmaruri şi moarte. 

innazacharova1

„Aşa arată o filă de jurnal din refugiu. O filă de jurnal pe care Maria şi-o va aminti multă vreme de acum înainte, povestind nepoţilor despre cum, în mijlocul unui conflict, ea şi-a găsit pacea, bucuria şi

împlinirea în Taina Botezului. O filă de jurnal care ne aminteşte tuturor, parcă, de catehumenii de odinioară, îmbrăcaţi în veşmântul alb al Luminii, aşteptând Botezul din ziua Paştilor... Hristos a Înviat!“, a relatat stareţa Văratecului. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Scandal de pomină la păcănele, terminat cu şicanare în trafic şi distrugere. „Arsenalul“ găsit în maşină

Surpriza vieţii pentru o tânără la ceremonia de depunere a jurământului militar. Ce a făcut un pompier

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite