Fenomenul care dă fiori sătenilor de pe Valea Muntelui, în Neamţ. Zăporul de pe râul Bistriţa măsoară 16,5 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe râul Bistriţa s-au format aglomerări de gheţuri FOTO: Arhiva Adevărul
Pe râul Bistriţa s-au format aglomerări de gheţuri FOTO: Arhiva Adevărul

După temperaturile negative de la începutul anului, sectorul râului Bistriţa de la intrarea în judeţul Neamţ şi până la viaductul de la Poiana Teiului este acoperit de aglomerări de gheţuri.

Autorităţile din Neamţ monitorizează de câteva zile evoluţia fenomenului de zăpor care se manifestă pe râul Bistriţa, de la intrarea în judeţ dinspre Suceava. Practic, începând din coada lacului Izvorul Muntelui pe toată lungimea aferentă judeţului Neamţ, râul prezintă aglomerări de gheţuri şi gheaţă la maluri.

Conform raportării de vineri dimineaţă, 8 ianuarie, aglomerările de gheţuri se manifestă pe o lungime totală de 16,55 km. Pe sectoare, situaţia se prezenta astfel: din coada lacului Izvorul Muntelui până în aval 0,4 km viaduct Poiana Largului pe o lungime de 6,6 km, cu grosimi cuprinse între 10 şi 50 cm; de la viaduct Poiana Largului până amonte 0,4 km punte ACH Poiana Teiului pe o lungime de 3,8 km, cu grosimi cuprinse între 10 şi 50 cm, cu ochiuri şi canal dezgheţat pe cca. 40% din lungimea tronsonului.

Din aval 0,05 km pod Săvineşti până amonte 0,4 km pod Săvineşti pe o lungime de 0,45 km cu grosimi cuprinse între 10 şi 40 cm, cu ochiuri şi canal dezgheţat pe cca. 60% din lungimea tronsonului; din amonte 0,6 km punte Dreptu până la pod Frumosu pe o lungime de 1,00 km cu grosimi cuprinse  intre 10 şi 30 cm cu ochiuri şi canal dezgheţat de la 2 la 6 m pe cca. 50% din lungimea tronsonului;

De la punte Farcaşa până la 1,5 km amonte Pârâul Pântei pe o lungime de 4,7 km cu grosimi între 15 şi 50 cm cu ochiuri şi canal dezgheţat de la 2 la 8 metri, pe cca  50% din lugimea tronsonului.

„Din amonte nu curge zai. Râul este monitorizat de personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ“, se arată într-un comunicat al Prefecturii Neamţ.

Riscul unor inundaţii prin topirea aglomerărilor de gheaţă nu este mare câtă vreme temperaturile pe Valea Bistriţei nu cresc brusc. Vineri, la ora 6.00, la Staţia Frumosu se înregistrau 0 grade Celsius.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite