Experienţele terifiante ale unui român prin jungla triburilor papuașe. „Am fost acceptat în tribul Oamenilor de lut“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ, cunoscut pentru expediţiile sale unice prin lume, a pornit recent într-o aventură prin Papua Noua Guinee. Aceasta a fost un scurt preambul, de doar 15 zile, al unei expediții mult mai ample, pe care o va face pe insulă într-un viitor apropiat.

Exploratorul român, undeva în Papua FOTO Radu Păltineanu
Exploratorul român, undeva în Papua FOTO Radu Păltineanu

Iată cum descrie nemțeanul Radu Păltineanu provocarea începută pe 9 mai 2024 şi care s-a terminat în  ziua de 24 a acestei luni: „Unul din proiectele mele expediţionare care se va întinde pe următorii câţiva ani va fi cel de traversare a unora dintre cele mai mari şi sălbatice insule de pe Terra. Asta pentru că îmi doresc să explorez şi să documentez ultimele colţuri de sălbăticie rămase pe Terra“.

Povestește că a ajuns în această insulă pentru a lua „pulsul“ local, pentru a înţelege cultura băştinaşilor din această zonă tribală, care abia relativ recent au început să-şi armonizeze practicile ancestrale cu cele specifice societăţilor dezvoltate. Aventura avea să fie memorabilă, fiind la un pas de moarte după ce o furtună tropicală l-a surprins pe apele Golfului Huon, între Lae și Salamaua, într-o barcă de mici dimensiuni, o „coajă”, după cum a descris-o, alături de un ghid băștinaș. 

Păltineanu spune că, în scurta expediţie, a reuşit, ajutat de un localnic, să urce pe un vârful Wilhelm, care are 4.509 metri. În această ascensiune a fost oaspetele tribului „Oamenii de lut”, care nu cu mult timp în urmă se războiau cu alte triburi din zonă, tăierea picioarelor sau capetelor adversarilor fiind practici des întâlnite la papuași. Tot în Papua, vrăjitoria este pedepsită cu moartea chiar și în prezent, la fel ca în Evul Mediu european.

„Aici, colonialismul a eșuat“

„Aici, colonialismul a eşuat, iar misionarii creştini încă se mai chinuie să «civilizeze» practicile ancestrale violente. Acesta este poate unicul loc din lume în care poţi observa pe viu cum a evoluat umanitatea în ultimii 10.000 de ani. În lipsa unei revoluţii agrare, a unei epoci a bronzului şi cuprului, acest colţ de lume încă se chinuie să facă tranziţia de la folosirea pe scară largă a uneltelor de piatră direct la revoluţia tehnologică“, a declarat Radu Păltineanu pentru „Adevărul“.

Războinic din tribul Oamenilor de lut FOTO Radu Păltineanu
Războinic din tribul Oamenilor de lut FOTO Radu Păltineanu

El a plecat cu gândul de a străbate ţara de la Golful Huon la Golful Papuăi pe un traseu folosit de armata australiană în a doua conflagraţie mondială în luptele cu japonezii. Doar că, spune exploratorul, planul său a eşuat deoarece ambiţia sa „nu a valorat nimic în faţa unor triburi mărunte rivale şi violente răsfirate prin junglă“.

În ascensiunea spre vârful Wilhelm, acolo unde a avut „norocul“ să stea trei zile printre oamenii din tribul Oamenilor de lut (se numesc aşa de la măştile groteşti confecţionate din pământ şi cu care au reuşit să-şi sperie duşmanii), românul a avut parte de o experienţă unică. În timp ce mergea pe ceea ce cu greu s-ar putea numi un drum, acesta a fost blocat de băştinaşi:

Băştinaş înarmat cu un arc FOTO Radu Păltineanu
Băştinaş înarmat cu un arc FOTO Radu Păltineanu

„Motivul pentru care blocau şoseaua era unul pe cât de şocant, pe atât de comun în Papua. Unul dintre cei doi fii ai unui localnic mort într-un sat a fost suspectat de vrăjitorie şi acuzat de către fratele său că l-a omorât pe părintele lor. Într-un final, acuzatorul și-a pus fiul să-i ciopârţească pe frate-său şi pe cumnată-sa. Acum, clanul femeii ucise aştepta ca ucigaşul să coboare şi să se poată răzbuna pe el“.

Despre alunecările de teren din Papua și alte expediții temerare

Păltineanu a mai declarat că învinuirile de vrăjitorie sunt extrem de comune în Papua, mii de femei şi nu numai fiind omorâte anual. Exact în ziua când românul termina scurta expediţie, pe 24 mai 2024, în zona montană a insulei situate în vestul Oceanului Pacific, la nord de Australia și la est de Indonezia, a avut loc o mare alunecare de teren, care s-a soldat cu peste 2.000 de oameni îngropaţi de vii.

Instantaneu din Papua Noua Guinee FOTO Radu Păltineanu
Instantaneu din Papua Noua Guinee FOTO Radu Păltineanu

Exploratorul a spus că aceasta s-a datorat defrişărilor masive ale pădurilor din munţi, pe care localnicii le-au tăiat pentru culturi agricole sau folosirea lemnului în scopuri comerciale. Zona afectată a fost într-o provincie vecină cu cea străbătută de el şi consideră că, în lipsa oricărui ajutor din partea statului, într-o zonă extrem de săracă, un astfel de dezastru este o condamnare la moarte pentru supravieţuitori.

Radu Păltineanu are în plan reîntoarcerea în Papua foarte curând, planurile sale din anii viitori incluzând alte mari insule, între care Borneo, Madagascar sau Baffin. Anul trecut, pe 28 februarie, Radu şi prietena sa, Irina Repede, au terminat o expediţie unică, străbătând Australia pe triciclete pe un traseu de 11.238 de kilometri. În 2020, erau în Noua Zeelandă, iar pe 23 martie au rămas „prizonieri“ din cauza pandemiei.

Exploaratorul, alături de familia calăuzei Onno FOTO Radu Pătineanu
Exploaratorul, alături de familia calăuzei Onno FOTO Radu Pătineanu

Pentru că nu puteau pleca, şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării pe jos şi cu bicicleta, lucru ce a însemnat peste 3.000 de kilometri. După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Au început călătoria pe 13 octombrie 2021, având experienţe uluitoare.

Păltineanu nu este la prima astfel de experienţă, parcurgând cu bicicleta Americile, din Alaska până în sudul Argentinei, pe un traseu de 35.000 de kilometri între anii 2015 şi 2018.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite