Emoții prelungite pentru Ionel Arsene, șeful CJ Neamț. Pronunțarea sentinței definitive pentru corupție, amânată
0De emoții prelungite are parte Ionel Arsene, șeful CJ Neamț. Pronunțarea sentinței definite pentru corupție a fost amânată cu încă zece zile de către magistrații de la Curtea de Apel Braşov, care anunțaseră că o soluție va fi dată pe 1 martie 2023. Dosarul a fost strămutat la Brașov de la instanţa similară din Bacău.
Judecătorii braşoveni au decis ca noul termen pentru pronunțare să fie 10 martie 2023. În primă instanţă, şeful legislativului nemţean a fost condamnat de Tribunalul Bacău, pe 6 aprile 2023, în procesul în care a fost acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă. Instanţa a decis executarea unei pedepse de 8 ani şi 4 luni de închisoare, plus confiscarea unor sume de bani.
Dosarul a fost pe rolul instanţei timp de 4 ani, fiind înregistrat pe 21 februarie 2018, când oficialul era trimis în judecată de procurorii anticorupţie. După opt termene, pe 26 martie 2019, cauza a fost scoasă de pe rolul Tribunalului Neamţ şi trimisă la Bacău, după soluţionarea unei cereri de strămutare decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ionel Arsene a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“, care a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al CJ, Culiţă Tărâţă. Ideea era ca acesta să fie declarat incompatibil.
„În 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat şi preşedinte al unui partid politic, a primit de la un martor în cauză, 100.000 de euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea ANI, în scopul de a constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală“, arăta DNA.
Anchetatorii au precizat că banii au fost remişi de martor într-un loc public, un restaurant din Bucureşti. Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat.
A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, anchetatorii DNA au cerut Tribunalului Bacău arestarea preventivă a lui Ionel Arsene, acesta fiind pus în control judiciar. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, instanţă care a decis arestarea, mandatul fiind emis pe 29 ianuarie 2018. Preşedintele CJ Neamţ a stat o vreme după gratii, apoi a fost plasat în control judiciar.