Drumul către un record în Himalaya. Alpinistul Adrian Laza a primit viza de intrare în China
0La 60 de ani, alpinistul Adrian Laza, de loc din Neamţ, este pe cale să stabilească un record în Himalaya. Un singur vârf îi mai lipseşte pentru a-şi trece în palmares toţi cei 14 optmiari din lume.

Odată trecut „obstacolul“ cu viza de intrare în marele stat asiatic, nemţeanul plecat spre Kathmandu, capitala Nepalului, pe 8 septembrie 2023, se îndreaptă, acum cu mijloace auto, alături de alţi membri ai expediţiei, spre Shishapangma, piscul de 8.027 de metri, pentru a stabili un record în România: ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri aflate pe Terra.
„Adrian a primit viza de intrare în China şi a plecat astăzi (duminică, 23 septembrie) către Shishapangma. Din păcate, nu se arată vreme prea bună, dar sperăm că pe tot parcursul expediţiei va apărea şi o fereastră de vreme prielnică ascensiunii celui de-al 14-lea optmiar. Vă mulţumim pentru gândurile bune!“, a transmis Ina Laza, soţia alpinistului, care ţine, pe Facebook. un jurnal al ascensiunilor.
„Tratez cu respect orice vârf”
Înainte de plecarea spre Nepal şi China, alpinistul declara pentru „Adevărul“ că este pregătit pentru noua aventură și un record în Himalaya: „Sunt pozitiv şi optimist înainte de această nouă experienţă în Himalaya, pe Shishapangma. Tratez cu respect orice vârf. M-am pregătit foarte bine în ultimul timp, am făcut ascensiuni pe Ceahlău, am mers foarte mult pe bicicletă şi nenumărate antrenamente la sală“.
În vara acestui an, nemţeanul îşi trecea în cont noi recorduri în Himalaya. Pe 18 iulie 2023, păşise pe Gasherbrum I (8.080 de metri altitudine, care mai este numit şi „Muntele ascuns“. Se petrecea la ora 5.50, ora Pakistanului, iar pe 27 iulie 2023, la 11.00, cucerea K2 (Muntele Sălbatic), punând piciorul pe al doilea vârf ca înălţime din lume după Everest, ajungând la cota de 8.611 metri.
Despre K2, Ina Laza, soţia temerarului montaniard, spunea că şi-a dorit ca Adrian să nu-l urce vreodată. Este o imensă piramidă impunătoare, solitară, întunecoasă, al cărei bir pe vieţi este prea mare, cu vremea veşnic capricioasă şi cu pericole mari la tot pasul. Un munte greu de urcat şi în condiţii bune, dar aproape imposibil şi foarte riscant când vremea este rea.

Inginerul silvic reuşea, pe 25 mai 2023, să ajungă şi pe Kangchenjunga, 8.586 de metri. Destăinuia că a fost o aventură extremă, în care a depăşit toate limitele de voinţă şi răbdare, împingându-l spre epuizarea totală, urcând pe ninsoare, vânt şi la -35 grade Celsius. Bucuria succesului a fost umbrită de faptul că un membru al grupului a dispărut, germanul Luis Stitzinger fiind găsit decedat după câteva zile.