Doliu la Mănăstirea Sihăstria, în munţii Neamţului. A murit decanul de vârstă al călugărilor așezământului

0
Publicat:

Sunt zile de doliu în cadrul obştii de la Mănăstirea Sihăstria, la secularul lăcaş din munţii Neamţului făcându-se ultimele pregătiri pentru înmormântarea celui mai bătrân preot al aşezământului.

Părintele Simeon a trecut la cele veșnice FOTO Mănăstirea Sihăstria
Părintele Simeon a trecut la cele veșnice FOTO Mănăstirea Sihăstria

După cum a transmis comunitatea monahală, Sfânta Liturghie din ziua de marţi, 5 septembrie 2023, va fi săvârşită de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, începând cu ora 07.30, iar slujba înmormântării ieroschimonahului Simeon Zaharia va începe la 09.30. A decedat în a doua zi a acestei luni.

Preotul, care a trecut la cele veşnice la vârsta de 95 de ani şi-a dedicat aproape întreaga viaţă credinţei, fiind născut pe 16 martie 1928, în comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi. Când avea 26 de ani, a decis să intre în rândurile vieţuitorilor de la mănăstirea din munții Neamțului, călugărindu-se pe data de 5 iunie 1955, cu numele de Serapion.

Timp de doi ani, a urmat cursurile şcolii monahale, iar în mai 1956 a fost trimis la Mănăstirea Putna, împreună cu alţi 21 părinţi de la lăcaşurile Sihăstria şi Slatina, pentru revigorarea vieţii monahale de acolo. A avansat în ierarhia bisericească, fiind hirotonit ca diacon, ieromonah şi protosinghel.

Avea să-şi petreacă la mănăstirea suceveană ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare aproximativ 18 ani. Între iulie 1960 şi iulie 1963 a „devenit“ muncitor la Sihăstria, ca urmare a Decretului 410/1959, prin care comuniştii au îngrădit viaţa religioasă. Între martie 1977 şi octombrie 1992, Simeon Zaharia a vieţuit la Schitul Prodromu şi la Schitul Lacu, ambele din Sfântul Munte Athos.

„A avut ascultări de preot slujitor, eclesiarh şi duhovnic. În octombrie 2000, a fost tuns în schima mare cu numele Simeon, de către ieroschim. Dionisie Ignat de la Schitul Colciu, Muntele Athos. În 2009 s-a retras la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci - Poiana lui Ioan, dependent de Mănăstirea Sihăstria, de unde, în anul 2020, a revenit la Sihăstria“, se arată pe pagina de Facebook a mănăstirii.

La Sihăstria, care a fost critorită în 1655, sunt îngropate alte trei personalităţi ale ortodoxiei româneşti, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan şi părintele Ilie Cleopa, stareţul hăituit de Securitate ani în şir. Acestuia din urmă i se spunea „Duhovnicul Moldovei“, rămânând vestit prin vorbele cu care întâmpina credincioşii veniţi să-i ceară sfat: „Mânca-v-ar raiul!“.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite