Doi români la celălalt capăt al lumii. Experiențe pentru o viață pe Coasta de Vest a Australiei FOTO

0
Publicat:

Doi români au avut parte de noi și noi experienţe unice la Tropicul Capricornului, după altele pe care le-au trăit în expediţia de pe Coasta de Vest a Australiei, ei străbătând mii de kilometri pe continentul de la Antipozi. 

Irina Repede și Radu Păltineanu FOTO Facebook
Irina Repede și Radu Păltineanu FOTO Facebook

Au pornit la „drum“ acum mai bine de trei ani, în Noua Zeelandă, şi au ajuns în Australia. Radu Păltineanu şi Irina Repede, el din Piatra Neamţ, ea din Chişinău, dar stabilită în Bucureşti, călătoresc prin locuri fantastice şi unice din lume. Au un jurnal de expediţie, în care detaliază ce le este dat să trăiască în ţara - continent din cealaltă parte a Terrei, pe care o străbat pedalând pe triciclete. Și au avut ce vedea în celălalt capăt al lumii.

În decembrie anul trecut, itinerariul propus le-a scos în cale Coasta de Vest a Australiei, un ţinut mai mult decât ostil: temperaturi cumplite, vânt puternic numai din faţă, drumuri neasfaltate şi pline de nisip. Au trecut pe la Tropicul Capricornului, dar sunt bucuroşi că au văzut superbe zone izolate, între care reciful Ningaloo, o barieră de corali unică în lume.

Radu, la Tropicul Capricornului FOTO Facebook
Radu, la Tropicul Capricornului FOTO Facebook

„Vremea este extremă, cu temperaturi care depăşesc constant 40 de grade Celsius, iar distanţele între puţinele oaze de civilizaţie sunt enorme. Suntem murdari, extenuaţi, cu feţele arse de soarele dogorâtor pe şosele şi track-uri prăfuite în care împingi uneori cu orele la trike-uri să avansezi câteva sute de metri“, nota, pe 20 decembrie, Radu Păltineanu.

Baie în lagune, țestoase și rechini

În jurnalul de pe Facebook, Radu mai consemnează că, în ciuda acestor dificultăţi, au adăstat în cele mai izolate, neatinse şi surprinzătoare locuri de pe Coasta de Vest. Între ele se numără reciful Ningaloo, o barieră de corali unică în lume, care poate fi explorată direct de pe ţărm, platforma continentală fiind extrem de îngustă.

Recif pe Coasta de Vest a Australiei FOTO Facebook
Recif pe Coasta de Vest a Australiei FOTO Facebook

Au făcut baie în lagune cu ape puţin adânci, au stat între dune de nisip impresionante, obsevând viaţa sălbatică terestră cât şi subacvatică, fotografiind ţestoase, pisici de mare, rechini de recif, plus specii endemice de wallabies care cuibăresc în stâncile canioanelor din apropiere.

„Am ajuns într-un punct în care ne simţim mai «acasă» în sălbăticie, alături de animale, decât în acele puţine oaze de aşa-zisă civilizaţie. Într-o seară, ne-am trezit cu o ţestoasă gigant că-şi depunea ouăle în nisip, pe plaja unde campasem. Două ore ne-am uitat uimiţi la tot procesul, la cât de migălos săpa groapa unde şi-a depus ouăle“, destăinuie Păltineanu.

Înotând alături de broaște țestoase FOTO Facebook
Înotând alături de broaște țestoase FOTO Facebook

În timp ce prin România lumea se pregătea asiduu de Sărbătorile de iarnă, Radu Păltineanu detalia, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre ce experienţe avea în Australia, de Crăciun. El şi Irina l-au petrecut tot la 40 de grade Celsius, printre milioane de muşte şi nisip, făcând un popas la o benzinărie, unde au avut „privilegiul“ de a se desfăta cu aer condiţionat.

„O parte din ziua Ajunului Crăciunului am petrecut-o într-o benzinărie, unde am apucat să vorbim cu câţiva prieteni şi cu familia şi unde, totodată, ne-am bucurat de aer condiţionat şi de o pauză de la muşte. Pentru cine nu ştie, musca vetustissima este una dintre cele mai enervante de pe Terra. Ţi se bagă în ochi, în urechi, ţi se aşează pe gură. Şi nu e una, ci năvălesc 50-100 pe tine“, râde Radu.

Pedalând către Perth

Începutul acestui an i-a prins pe cei doi temerari români pedalând către Perth, primul mare oraş în care vor ajunge după mai bine de şapte luni, ultimul fiind Townsville, pe Coasta de Est. Şi aşa se face că, de când au plecat în expediţie, ei au bătut cale de peste 10.000 de kilometri prin Australia, trecând prin locuri nevăzute vreodată de conaţionali.

Că aveau să străbată continentul de la Antipozi, Irina Repede (cu studii superioare terminate la European School of Economics din Londra) şi Radu Păltineanu (absolvent de inginerie software la prestigioasa Universitate McGill din Canada), nu bănuiau în urmă cu câţiva ani. În 2020, erau în Noua Zeeleandă, în vacanţă.

Cei doi români au străbătut peste 10.000 de kilometri FOTO Facebook
Cei doi români au străbătut peste 10.000 de kilometri FOTO Facebook

Dar, pe 23 martie 2020, rămâneau „prizonieri“, toate zborurile fiind anulate din cauza pandemiei. Pentru că nu puteau pleca, şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta, lucru ce a însemnat peste 3.000 de kilometri. După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia.

Au început expediţia pe 13 octombrie 2021, ieşindu-le în drum minunăţii naturale unice în lume, între ele şi recifurile din Marea Barieră de Corali. Au fost şi momente când au părăsit tricicletele pentru a explora, la pas, vârfurile Bartle Frere, Bowen, Sonder, au străbătut canioanele Porcupine şi Kings şi au trecut pe lângă celebrul crater de meteoriţi Tnorala, plus Uluru, cel mai mare monolit din lume.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite