De ce i-a fost micșorată sentința baronului Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ

0
Publicat:

În cazul baronului Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ, sentinţa a fost micşorată, deoarece o faptă s-a prescris. Este vorba despre cea în care a primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ştefan - Pinalti, pentru a face demersuri de compromitere a unui adversar politic.

Ionel Arsene a fost condamnat definitiv FOTO Facebook
Ionel Arsene a fost condamnat definitiv FOTO Facebook

Astăzi, 10 martie 2023, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au decis ca preşedintele legislativului nemţean, controversatul Ionel Arsene, să execute o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni de detenţie, în urma acuzaţiilor de corupţie din perioada când era deputat în Parlamentul României, acum vreo zece ani. Potrivit surselor „Adevărul”, Ionel Arsene este plecat de câteva zile din țară.

A fost judecat pentru trei fapte de corupţie, iar în primă instanţă, la Tribunalul Bacău, decizia a fost de 8 ani şi 4 luni de închisoare. Soluţia a fost contestată de acuzat, iar magistraţii braşoveni au constatat că pentru una dintre învinuiri a intervenit prescripţia. Şi a urmat reducerea condamnării.

„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Arsene Ionel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, prevăzută de articolul 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000, ca efect al intervenţiei prescripţiei răspunderii penale“, se arată în decizia Curţii Braşov.

Fapta prescrisă este cea în care Arsene a fost denunţat de fostul primar Gheorghe Ştefan, care a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al CJ, Culiţă Tărâţă. Ideea era ca acesta să fie declarat incompatibil.

Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, anchetatorii DNA l-au reţinut pe Arsene.

Altă acuzaţie de trafic de influenţă ar fi fost comisă în 2015, tot din vremea când era deputat. Era suspectat că ar fi cerut de la un om de afaceri un procent de 5% din suma de 60 de milioane de lei, bani ce trebuiau alocaţi de Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare pe râul Siret.

A treia infracţiune de corupţie a fost săvârşită în contextul reconstrucţiei Şcolii Icuşeşti, care, în 2014, a fost distrusă total de un incendiu, iar firma soţiei lui Arsene a fost cooptată drept subcontractor, pentru a monta tâmplăria cu geamuri termopan. DNA transmitea că a fost obţinută oneros suma de 150.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite