Cum pierde o firmă zeci de mii de clienţi. Problema nesoluţionată care va fi decontată şi în plan electoral la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Romanului vor avea la robinete apă furnizată de alt operator. FOTO: D.S.
Locuitorii Romanului vor avea la robinete apă furnizată de alt operator. FOTO: D.S.

Oraşul Roman a renunţat la serviciile furnizorului tradiţional, ApaServ Neamţ, şi se va aproviziona cu apă din judeţul vecin Iaşi. Hotărârea a fost luată de către consilierii locali.

O criză de apă fără precedent, care a început să-i afecteze pe locuitorii oraşului Roman din toamna anului trecut, a determinat luarea unei măsuri radicale. Pentru că furnizorul utilităţii, compania ApaServ Neamţ, nu a reuşit să găsească o soluţie, consilierii locali romaşcani au hotărât, pe 13 februarie, renunţarea la serviciile firmei nemţene şi trecerea la ApaVital Iaşi. 

Astfel, compania din Neamţ pierde câteva zeci de mii de clienţi, oraşul Roman având o populaţie de circa 60.000

de persoane.

Dincolo de aspectul strict financiar, problema apei din municipiul de la confluenţa Moldovei cu Siretul se va „deconta“ şi în plan electoral la viitoarele alegeri din acest an.

ApaServ este o societate a Consiliului Judeţean Neamţ, instituţie condusă de Ionel Arsene, preşedintele PSD. Cum desele întreruperi ale apei la Roman şi faptul că noaptea furnizarea era sistată au stârnit mari nemulţumiri, este de aşteptat ca la următorul scrutin populaţia să sancţioneze prin vot PSD. Asta şi pentru că doi dintre cei care s-au implicat în trecerea la ApaVital Iaşi sunt liberali, fiind vorba despre primarul Lucian Micu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor. 

Interesant este şi faptul că, la şedinţa Consiliului Local Roman, decizia de a lua apă de la Iaşi a fost votată şi de

consilieri PSD, aflaţi în opoziţie, care dacă s-ar fi împotrivit ar fi fost blamaţi de cetăţeni pe motiv că se opun rezolvării crizei apei.

O problemă spinoasă - proiectele europene

Primarul Lucian Micu şi deputatul Leoreanu au prezentat şi argumentele care au stat la baza renunţării la firma judeţeană şi „aderarea“ la ApaVital Iaşi. 

Ideea trecerii s-a aflat în studiu de mai multă vreme şi a fost decisă de încălcarea, de către operatorul de apă nemţean, a contractului de furnizare a apei în regim continuu, de preţul ridicat - 5,25 lei metrul cub şi 4,14 la canalizare (cel mai mare din judeţele Moldovei), lipsa unui management performant sau lipsa unui call-center non-stop disponibil pentru Roman. 

ApaServ a invocat drept cauză a furnizării cu întreruperi lipsa precipitaţiilor care a dus la scăderea nivelului apei din puţurile de la staţia de captare, dar motivul n-a fost acceptat deoarece secetă a fost şi la Iaşi, şi în toată ţara, nefiind probleme cu alimentarea. 

Hotărârea a mai avut la bază şi considerentul că managementul societăţii din Neamţ a fost neperformant, negăsindu-se de atâtea luni o soluţie viabilă pentru ca locuitorii Romanului să nu mai fie afectaţi de lipsa apei. 

În dese rânduri, la diverse întruniri, prefectul de Neamţ, George Lazăr a criticat situaţia şi el fiind o „victimă“ deoarece locuieşte în Roman, la etajul IV, fiind nevoit să folosească apă strânsă în bidoane sau în cadă. 

Un aspect oarecum sensibil este acela că ApaServ implementa nişte proiecte europene la reţeaua de alimentare şi la staţia de captare, fiind posibilă pierderea finanţării. 

Însă primarul Lucian Micu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu au precizat că investiţiile vor fi preluate de Apa Vital. Firma îşi va asuma şi costurile de modificare a proiectelor europene, edilii romaşcani fiind asiguraţi că vor fi finanţate lucrări de modernizare a reţelelor de apă. 

Pentru a se afla opinia locuitorilor Romanului în legătură cu trecerea la ApaVital Iaşi, începând de la

finalul săptămânii trecute ei sunt consultaţi on-line prin completarea unui chestionar ce trebuie depus la primărie într-o urnă.

Până şi Ionel Arsene a cerut demisia prietenului ajuns director la ApaServ Neamţ

Desele avarii la reţeaua de distribuţie i-a exasperat pe locuitorii municipiului. FOTO: Dan Sofronia

Despre renunţarea la furnizorul tradiţional, deputatul Leoreanu a arătat că trebuia găsită o soluţie: „Municipiul Roman se află de ceva timp într-o situaţie nefericită, care a rezultat dintr-o proastă administrare a serviciului de furnizare a apei. În timp ce unii erau preocupaţi să denigreze, să propună sau să promită soluţii total ineficiente, în afara activităţii parlamentare am acţionat la nivel naţional, local şi zonal, căutînd soluţii viabile, care să nu rămână doar vorbe. Astfel, prin hotărîre de consiliu local s-a decis demararea demersurilor necesare rezilierii unilaterale a contractului cu ApaServ Neamţ, din culpa acesteia, care şi-a încălcat grav şi pentru o perioadă lungă de timp obligaţiile pe care le avea faţă de romaşcani“.

romanavarie

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, s-a implicat în situaţia creată, tot joi, 13 februarie, cerând demisia directorului ApaServ, Vlad Angheluţă, printr-un comunicat transmis presei de la Bruxelles, unde participa la o întrunire a Comitetului Regiunilor.

Vlad Angheluţă a fost prefect de Neamţ, fiind susţinut de Ionel Arsene, apoi a fost numit director la Apa Serv, firmă din subordinea CJ, relaţiile dintre ei fiind cordiale, mai ales că ambii sunt din Târgu Neamţ. Motivul demisiei a fost managementul defectuos, nereuşind să rezolve problema crizei apei din municipiul Roman. 

„Aştept demisia de onoare din partea conducerii Companiei Judeţene Apa Serv şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie! Managementul defectuos a atras numeroase probleme pentru consumatorii de apă din Roman. Trăiesc o mare dezamăgire de pe urma responsabililor de la Apa Serv! Scuzele nu îşi au locul!“, a susţinut Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. 

Vineri, 14 februarie, directorul Angheluţă a fost demis de către membrii Consiliului de Administraţie al ApaServ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite