Cum a schimbat moartea unei mame regulile la maternitatea din Neamţ. Medicii care ar fi trebuit s-o îngrijească au primit, în schimb, sancţiuni modice
0Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ a introdus noi proceduri medicale pentru gravide pe toată perioada internării.
Decesul unei tinere, Geanina Sechel (23 de ani), pe 30 noiembrie 2017, la o zi după ce a născut, a determinat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ să impună o serie de reguli care să elimine astfel de tragedii.
Una din regulile introduse la nivelul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie este ca fiecare pacientă să face o electrocardiogramă în momentul internării. De asemenea, conducerea spitalului a decis ca orice modificare a stării de sănătate a viitoarei mămici să fie monitorizată de medicul cardiolog aflat de gardă.
„Am mai decis ca medicul de gardă de pe Secţia de Obstetrică-Ginecologie să aibă toată responsabilitatea cazului, chiar dacă medicii curanţi sunt alţii. Medicii curanţi pot veni să-şi vadă pacientele, dar medicul de gardă va avea toată responsabilitatea cazului“, a declarat Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul interimar al SJU Neamţ.
Geanina Sechel a murit în urma unor complicaţii cardiace survenite a doua zi după ce a născut, iar cazul este în ancheta Colegiului Medicilor şi Poliţiei. În plus, cazul este şi în atenţia instituţiei Avocatul Poporului, care s-a autosesizat după articolele din presă. Înainte de a se pronunţa, autorităţile aşteaptă rezultatele examenului histopatologic care va determina cu precizie cauzele decesului.
„Analizele se fac la Iaşi, iar din ce am înţeles examenul poate dura cel puţin patru luni. Rezultatele ne vor arăta exact de ce a murit tânăra mămică şi vor sta la baza concluziilor anchetelor care sunt în desfăşurare“, a mai precizat doctor Cristina Atănăsoaie-Iacob.
Sancţiuni modice după ancheta administrativă
Până în prezent, doi medici au primit sancţiuni modice (avertisment scris şi 10% reţinuţi din salariul pe o lună) în urma anchetei administrative a Comisiei de Disciplină a spitalului din Piatra Neamţ.
Medicul ginecolog Cosmin Rugină şi cardiologul Lucia Chereanu au făcut obiectul unei analize interne privind respectarea procedurilor medicale, iar după ce şi-au susţinut punct de vedere în faţa comisiei, au primit cu avertisment (dr. Rugină), respectiv sancţiunea de reţinere a 10% din salariu pe o lună şi suspendarea de la efectuarea de gărzi, în cazul medicului cardiolog Chetreanu.
„Sancţiunea a fost aplicată pentru că a acordat o consultaţie prin telefon, pentru că a recomandat un medicament despre care ştia că nu este în aparatele de urgenţă, ignorând un medicament mult mai bun, care exista în acel moment în toate aparatele de urgenţă şi că a întârziat trei ore în a acorda asistenţă medicală“, a declarat managerul interimar al Spitalului Judeţean Neamţ.
Pe 29 noiembrie, Geanina Sechel, o tânără de 23 de ani, din Piatra Neamţ, a născut o fetiţă la Maternitatea Spitalului Judeţean Neamţ, iar a doua zi după amiază i s-a făcut rău, femeia fiind cunoscută cu probleme cardiace. Chemat să intervină, medicul curant, dr. Cosmin Rugină, a constatat că pacienta avea pulsul ridicat, iar la ora 17.00 a solicitat intervenţia specialistului cardiolog. Medicul Lucia Chetreanu a susţinut că nu putea ajunge la patul femeii suferinde, deoarece era reţinută în Urgenţe cu alte cazuri grave, drept pentru care a acordat un consult telefonic, spunându-i medicului curant ce tratament să-i acorde pacientei.
Lucia Chetreanu a ajuns abia după trei ore la tânăra mămică a cărei stare de sănătate se agravase, a internat-o în Secţia Cardiologie şi apoi în ATI, unde pacienta a intrat în stop cardiorespirator şi a decedat la ora 23.03, în ciuda eforturilor de resuscitare.