Cum a ajuns un liceu dator la UE, după escrocheriile directorului. Nota de plată e de vreo 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul de la Horia Neamţ are profil agricol. FOTO MonitorulNeamţ.ro
Liceul de la Horia Neamţ are profil agricol. FOTO MonitorulNeamţ.ro

Sentinţa aplicată într-o escrocherie cu fonduri UE a fost contestată de părţile implicate, după ce un fost director de liceu a fost condamnat penal

Părţile implicate într-un dosar penal, care a vizat o fraudă cu fonduri europene, au contestat prima decizie a Tribunalului

Neamţ. Zilele trecute, fostul director al Liceului „Ion Ionescu de la Brad“ din Horia, Doru Lozincă, nu este de acord cu sentinţa de 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE. 

De calea de atac a uzat şi şeful de proiect, Liviu Ciubotaru. Pentru complicitate la fapta menţionată, el a primit tot 1 an de detenţie şi tot cu suspendare. Apel a declarat şi unitatea de învăţământ, deoarece, împreună cu ceilalţi acuzaţi, trebuie să achite către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), 96.622 de euro. 

Suma reprezintă daune materiale, ce va fi actualizată la data plăţii efective prin calcularea accesoriilor, dobânzi şi penalităţi de întârziere. Urmează ca magistraţii de la Curtea de Apel Bacău să dea în acest dosar penal o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Lozincă şi Ciubotaru au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, ancheta stabilind că pe 22 octombrie 2010, între

ANPCDEFP şi liceul de la Horia, reprezentat de director, a fost încheiat un contract. 

Era finanţat un proiect Leonardo da Vinci cu tema „Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor în dezvoltarea durabilă a economiei în zona rurală“. Valoarea a fost de 194.408 euro, din care avansul era de 155.526 de euro. Proiectul ar fi trebuit să se desfăşoare între 27 octombrie 2010 - 18 noiembrie 2011. La final, beneficiarul urma să prezinte un raport. 

Procurorii DNA au spus că, în acest context, directorul, beneficiind şi de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării şi dezvoltării profesionale a elevilor, care ar fi trebuit selectaţi în baza unor criterii expres prevăzute, ar fi utilizat banii contrar acelei

destinaţii. Nu a avut loc o selecţie a participanţilor şi nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică şi culturală conform proiectului de finanţare. 

„O parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională în România şi

Franţa şi cheltuielile de masă) nu erau reale, sumele avansate în acest scop fiind însuşite de managerul de proiect sau de formatorii desemnaţi pentru pregătirea participanţilor“, conform DNA. 

În aceste condiţii, în vederea obţinerii restului finanţării, adică vreo 33.000 de euro, directorul Lozincă ar fi întocmit două rapoarte finale, din care unul la solicitarea expresă a agenţiei şi grupul şcolar, ambele având la bază înscrisuri cu date false sau inexacte. Această suma nu a mai fost alocată. ANPCDEFP s-a constituit parte civilă cu 144.402 de euro, dar s-au acordat sub 100.000.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum au salvat pompierii români o celebră mănăstire din iadul de flăcări din Grecia.  „Conurile de pin explodau ca artificiile petardă“

Român extrădat la cererea magistraţilor din Manchester. De ce a fost emis mandat de arestare european

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite