Copii rătăciţi într-un canion stâncos din cauza unui pseudoghid. Salvamont Neamţ a reuşit să-i descopere la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Salvamont Neamţ au reuşit să descopere la timp şi să coboare în siguranţă de pe munte câţiva copii şi un pseudoghid, rătăciţi într-un canion stâncos din masivul Ceahlău.

Turiștii au ajuns într-o zonă periculoasă FOTO Salvamont
Turiștii au ajuns într-o zonă periculoasă FOTO Salvamont

Misiunea salvatorilor montani a început astăzi, 23 august 2023, în jurul prânzului anunţându-se că 18 copii, care erau însoţiţi de un adult, s-au rătăcit în zona Jgheabul Cascadei, un loc extrem de periculos aflat lângă traseul marcat Lutul Roșu, care pleacă din satul Izvorul Muntelui spre cabana Dochia.

La acţiunea de identificare a acestora au participat două echipe de la Salvamont, reuşindu-se localizarea acestora şi coborârea în siguranţă spre baza muntelui. Grupul s-a rărăcit după ce a părăsit poteca menţionată, ajungând într-o porțiune greu accesibilă, între imenșii pereți de stâncâ de sub vârful Ocolașul Mic. 

„Operaţiunea de căutare, salvare şi extracţie a fost încheiată cu succes. Grupul de 18 minori din Bacău şi pseudoghidul care i-a condus spre acel canion stâncos a fost coborât în şoseaua care leagă oraşul Bicaz de staţiunea Durău. Echipele de intervenţie se retrag în bazele de operaţiuni“, a anunţat, la ora 16.00, Salvamont.

O altă misiune de salvare a avut loc în noaptea de 18/19 august 2023, pentru salvarea unor turişti din Bacău, cinci la număr, care s- au aventurat, total nepregătiţi, într-o drumeţie pe munte. Au ales, atât la urcare, cât şi la coborâre, traseul Stațiunea Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, iar necazurile n-au întârziat să apară.

Au plecat târziu de la cabană, înserarea şi noaptea prinzându-i în zona Jgheabul lui Trifan. Când au constatat că nu mai sunt în stare să coboare, au solicitat ajutor, plus că unul dintre ei suferise un traumatism la un picior, fiind şi în stare de epuizare. Se petrecea acest lucru în jurul orei 20.00, misiunea terminându-se la 01.00.

„Au plecat târziu, fără o echipare corespunzătoare şi abordând un traseu peste capacităţile lor fizice. Orele au trecut rapid şi au intrat în noapte pe un traseu care şi în condiţii de lumină le-ar pus probleme. Reţeta clasică pentru o tragedie montană. Nu s-a întâmplat nimic rău, findcă am fost acolo“, a transmis Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Acesta a mai transmis că, în ultima perioadă, rata operaţiunilor  a crescut îngrijorător, deşi au fost derulate acţiuni de prevenire şi educaţie în rândul tinerilor, cu suport media local şi naţional. Cocluzia acestuia este că, deşi august a fost declarată „Luna responsabilităţii pe munte“, ea va fi şi anul acesta un eşec al societăţii şi al turismului montan.

Copiii au fost coborâți de pe munte in siguranță FOTO Salvamont
Copiii au fost coborâți de pe munte in siguranță FOTO Salvamont

În speranţa că unii vor lua în consideraţie sfaturi utile, Salvamont trasmite noi recomandări: alegeţi traseul în funcţie de condiţia fizică, să vă echipaţi corespunzător, iar din rucsac să nu lipsească surse de lumină, altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeţii montane deoarece au timp limitat de folosire, penetrare mică şi difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite