Chef Sorin Bontea, experienţă gastronomică unică sub Ceahlău. Ce a mâncat de spune că i-a plouat în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chef Bontea, alături de cea care l-a tratat cu o delicatesă de care nu mai auzise. FOTO Facebook
Chef Bontea, alături de cea care l-a tratat cu o delicatesă de care nu mai auzise. FOTO Facebook

Cunoscutul maestru bucătar a participat la o etapă de concurs naţional la pescuit şi a fost tratat la o pensiune cu două produse tradiţionale de care nu auzise până atunci

„Am ajuns undeva pe lângă Lacul Bicaz şi ce am găsit aici este fooooarte tare! Doamna Maria de la Pensiunea Lavinia ne-a aşteptat cu nişte preparate demne de Chefi la Cuţite. (...) Mărturisesc că e pentru prima oară când am gustat aşa ceva. Minunat! Ceahlau, Neamt“. 

Aceasta e o parte din postarea de pe contul de Facebook

a lui Sorin Bontea, cunoscutul chef de la emisiunea menţionată mai sus, după cele trăite în Ţinutul Neamţului, la poale de Ceahlău, acolo unde, pe Lacul de acumulare de la Bicaz, a participat la o etapă naţională a unui concurs pe pescuit. 

Şi nu orice fel de pescuit, ci la două specii, clean şi biban, care necesită oarece „cunoştinţe“ în acest „vast“ domeniu la care-s pricepuţi majoritatea undiţarilor de pe Bistriţă, mai toţi spunând, la un şpriţ cu colegii pasionaţi, că „prind“, da' alta-i

realitatea când ajung acasă după o partidă, nevestele apostrofându-i, a nu ştiu câta oară, că era mai ieftin la piaţă. 

Revenind la chef Bontea, el a făct parte dintr-o echipă care, la finalul lunii iulie, a fost prezentă la etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning, pe Lacul Izvorul Muntelui, obţinând, cel mai probabil, un nesperat loc fruntaş, avându-l alături pe un membru al echipei naţionale a României

la astfel de întreceri. 

„Locul 8 din 45 de echipe participante în etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning. Zic cã nu-i rău, mai ales că la mine a fost prima oară! Cel mai mult mă bucurã faptul că am făcut echipă cu prietenul meu Robert Boanţă, membru în echipa României, care a câştigat Campionatul Mondial de pescuit răpitori 2017. Am învăţat multe, aşa că sunt gata pentru următoarea etapă!“, scrie chef-ul. 

Dincolo de clasarea la întrecerea „mincinoşilor“, Sorin Bontea a avut altă „trăire“ memorabilă la poale de Ceahlău, una care ţine chiar de domeniul care l-a făcut cunoscut în toată România. La o pensiune i-a fost dat să se delecteze cu două preparate tradiţionale, care l-au încântat peste poate. 

„Sarmale cu urdă în foi de sfeclă roşie - mărturisesc că e pentru prima oară când am gustat aşa ceva. Înţeleg că este un preparat specific zonei, plăcintă cu urdă şi sarmale cu hasmaţuchi, o plantă aromatică cu un gust între pătrunjel şi anason. Minunat!“, zice Bontea.

„Chef Sorin Bontea, o vorbă românească spune: «Omul cât trăieşte învaţ㻓

Iar postările lui din zilele cât a stat la concursul de pescuit şi cewa ce i-a fost dat să mănânce, sarmale şi placinte cu urdă, au stârnit numeroase comentarii, unele fiind chiar „savuroase“. 

„Chef Sorin Bontea, o vorbă românească spune: «Omul cât trăieşte învaţă». În Moldova sunt multe bucate care în alte zone ale ţării nu se fac, iar moldovencele sunt nişte gospodine desăvârşite. Aşa că, mai învăţaţi şi dumneavoastră câte ceva, că nu vă strică“, este unul dintre comentarii. 

bonteachefu1

Sorin Bontea mândrindu-se cu primul clean prins în viaţă. FOTO Facebook

Iar altele trei sună astfel: „Am fost cazaţi la doamna Maria de la Pensiunea Lavinia din Ceahlău şi am verificat cele spuse de dumneavoastră, domnu' Sorin, în legătură cu sarmăluţele cu urdă şi plăcintă! Aţi avut dreptate, foarte bune! O gazdă, un peisaj şi o pensiune de 10!“; 

„Stimate domn, ca o completare la zona Bicaz, când eram copil, la Paşti se vopseau multe ouă şi nu se consumau imediat, iar bunica mea le făcea salată cu ceapă verde, oţet şi hasmaţuchi, lângă friptura de miel. Va asigur ca de 50 de ani nu am mai mâncat...“. „Ne bucurăm că aţi savurat preparate din zona Bicaz, care v-au fascinat... şi aţi mai adăugat în vasta dumneavoastră bucătărie, un preparat nou... Tot respectul!“.

Tot pe Facebook, o cititoare îi explică lui chef Bontea secretul pentru care preparatele cu urdă au un gust desăvârşit prin zona de munte a Ţinutului Neamţui, unul care ţine de calitatea materiei prime, care

musau trebuie să fie din zonă. Asta pentru că una e o urdă preparată din laptele oilor care pasc pe o pajişte alpină, la poale sau pe Ceahlău, care nu se poate compara cu un produs similar din zona de şeş sau câmpie: 

„Delicioase, doar că dacă urda nu e de acolo, din zonă, sarmalele nu vor ieşi la fel... Şi acea plantă hasmaţuchi e specifică zonei... Nu prea se găseşte peste tot. Eu am copilărit undeva în zona aia. Am incercat să fac, dar cu produse care nu erau chiar autentice şi nu a ieşit la fel... Succes în promovarea produselor tradiţionale româneşti“.

Un super biban de 32 de centimetri şi un clean record de 57 centimetri

Cât despre competiţia de pe Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, chef Bontea era optimist, cerea celor ce-l cunoac să îi ţină pumnii, pentru că era pentru prima dată când „încerca“ la clean, un peşte răpitor cu toane: 

„Ştiţi că mie îmi place competiţia. Azi (25 iulie 2020 - n.r.) începe etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning, pe Lacul Izvorul Muntelui. Să-mi ţineţi pumnii! Prima zi de concurs a fost peste aşteptări, mai ales că e prima oară când pescuiesc la clean“. 

bonteachefu

La festivitatea de premiere, Sorin Bontea şi colegul Răzvan Boanţă. FOTO Facebook

Asta pentru că avea să aibă parte de capturi senzaţionale, cu care nu se pot lăuda băştinaşii care „bat“, de mulţi ani şi ani, lacurile de acumulare de pe Bistriţă, sau cursul râului după barajul de la

Reconstrucţia, din Piatra Neamţ. 

„Chef Sorin Bontea a prins primul clean din viaţa lui în timpul antrenamentului oficial al Cupei Pescar

Mag Bicaz, a doua etapă a Campionatului Naţional de Pescuit la Rapitori din Barca LRS. Astăzi, cu 3 bibani şi 7 cleni prinşi, un loc 2 în prima manşă, Chef Sorin Bontea, în echipa cu Robert Boanţă, a reuşit să devanseze nu mai puţin de 43 echipe din cele 45 participante la această competiţie. La cum îl cunoaştem pe Sorin, mâine (26 iulie - n.r.) îi bate pe toţi! Adică şi pe Rareş Boeriu cu Mircea Horobeţ“, se precizează pe www.rapitoriromania.ro, un site dedicat „mincinoşilor“.

Tot pe site-ul menţionat este precizat că „Bicazul îşi răsplăteşte pescarii sportivi în fiecare an cu astfel de exemplare (imense - n.r.)“. Rareş Boeriu şi Mircea Horobeţ au reuşit să „scoată din baltă“, un super biban de 32 de centimetri şi un clean record - 57 centimetri. De ce record? Este cea mai mare captură de clean în clasamentele LRS all time, peste cea mai mare ştiucă prinsă la prima etapă din Delta Dunării de anul acesta. 

Ce-or mai face competitorii vom vedea într-un articol viitor deoarece, în perioada 4-6 septembrie 2020, pe Valea Argovei, va fi etapa a III-a a Campionatului Naţional de Pescuit la Răpitori din Barca LRS. Se va „juca“ la şalău şi biban. „Spinningul merge mai departe!“, mai spun cei de la www.rapitoriromania.ro.

Vă mai recomandăm şi:

Wild Canoeing Tour, pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa, sub bagheta lui Patzaichin, din Ceahlău până la mare

Odiseea modificării bizare a unei graniţe istorice. Cheile Bicazului au revenit în Moldova, după ce judecătorii le-au „mutat“ o vreme în Harghita

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite