Cel mai norocos detectorist din ţară. Tezaure romane descoperite la Balaurul, în Neamţ FOTO

0
Publicat:

Cel mai norocos detectorist din ţară poate fi considerat Stelian Chiriac, de loc din Gârcina, judeţul Neamţ. Unul după altul, câteva tezaure romane au fost descoperite de el pe dealul Balaurul.

Stelian Chiriac, etalând o parte din denarii descoperiți FOTo Facebook
Stelian Chiriac, etalând o parte din denarii descoperiți FOTo Facebook

Nemţeanul are cu ce se lăuda în detectorism, un domeniu în plin avânt prin România ultimilor ani, după ce deţinerea unui astfel de aparat a devenit legală, cu condiția obţinerii unor autorizări. Iar cele găsite de amatorii în ale arheologiei chiar sunt de remarcat, ei reuşind performanţe în locuri care nu-s declarate situri arheologice.

Stelian Chiriac şi-a stabilit, de foarte puţină vreme, ca loc de „cercetare“ un deal, Balaurul, din apropierea localităţii natale, care-i situat pe drumul naţional Piatra Neamţ - Târgu Neamţ. De meserie este constructor, are şi o mică firmă, iar detecţie face doar când are timp, căutând şi prin alte locuri din comună. În martie 2023 avea să dea „lovituri“ una după alta.

Pe 12 ale lui martie 2023 a găsit 209 denari romani, pe 19 martie alte 408, următoarele fiind la final de lună, 45 de monede, 82 şi 119. Pe ele sunt bătute chipurile unor împăraţi: Traian, Nerva, Otho, Vespasian, Domiţian, dar şi chipuri feminine. Toate au fost predate Direcţiei pentru Cultură Neamţ, aşa cum prevede legea.

Stelian Chiriac a precizat în procesul verbal de predare-primire că vrea să primească recompensa pe care statul o oferă pentru astfel de descoperiri, care e de circa o treime din valoarea stabilită de experţi. Aceste comori nu au găsite într-un singur loc, unele fiind în vase de ceramică la poalele pădurii de pe dealul menţionat.

Pe Balaurul, o posibilă veche aşezare

„Ultima descoperire am făcut-o, dacă nu mă înşel, în ultima zi de joi a lunii trecute, iar cele 119 monede, denari din timpul Imperiului Roman, le-am predat la «Cultură», aşa cum făcusem şi cu celelalte. Sunt extrem de curios să aflu şi eu ce-a fost pe dealul Balaurul, că ceva e acolo. E clar! Dovadă stau şi cele găsite de mine“, spune nemţeanul.

Ultima descoperire de pe dealul Balaurul FOTO Facebook
Ultima descoperire de pe dealul Balaurul FOTO Facebook

Stelian Chiriac destăinuie că n-are cuvinte să descrie emoţiile pe care i le-au creat descoperirile, când a ţinut în mâini artefacte zămislite de milenii.

În afară de monede, a mai găsit un vârf de săgeată, unul ce pare a fi de lance, un inel de bronz cu pecete, dar şi ceea ce pare a fi un creuzet pentru topit metale, din păcate crăpat. Plus alte „nimicuri“ descoperite: potcoave, gloanţe şi monede de dată recentă.

Nemţeanul aşteaptă acum să se mai îndrepte vremea, pentru a purcede iar la căutări, pentru că detectorismul e deja un hobby. „Poate-s norocos, cine ştie... Nici mie nu-mi venea să cred ce se întâmplă într-un timp aşa de scurt...“, afirma Chiriac, după primele două descoperiri.

Cât despre dealul Balaurul, el a fost expertizat de un renumit arheolog. „Date fiind aceste descoperiri, recent, domnul profesor universitar Neculai Bolohan, de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, a efectuat o cercetare pe dealul Balaurul. Este posibil ca în acea zonă să fi fost o veche aşezare, fiind găsite şi fragmente ceramice. Un studiu va fi realizat în perioada următoare“, declară pentru „Adevărul“, Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.

Ea a mai precizat că, în cazul în care ipoteza unei aşezări se adevereşte, arealul va fi declarat sit arheologic şi va fi înscris în Repertoriul Arheologic Naţional, pentru a fi instituit regim de protecţie şi cercetat de către profesionişti.

Denari și alte obiecte găsite cu detectorul FOTO Facebook
Denari și alte obiecte găsite cu detectorul FOTO Facebook

Nemţeanul Stelian Chiriac este la primele experienţe cu un detector de metale, ustensilă pe care o are de foarte puţin timp. A cumpărat-o în luna ianuarie a acestui an, iar după ce a obţinut autorizaţia de la Poliţie s-a apucat de „treabă“ pe la sfârşit de februarie. Şi norocul i-a surâs din plin, marile sale descoperiri fiind realizate în scurt timp. Norocul începătorului, după cum se spune. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite