Prima bătălie a lui Ştefan cel Mare. Ce s-a întâmplat după victoria de la Doljeşti
0Prima bătălie a lui Ştefan cel Mare a avut loc în aprilie 1457, când l-a învins pe Petru Aron, cel care i-a ucis tatăl. După victoria de la Doljeşti, în Neamţ, voievodul s-a îndreptat spre Suceava.

În 2023, pe data de 12 aprilie, s-au împlinit 566 de ani de la prima luptă a celui care avea să devină cel mai longeviv domnitor al Moldovei, vreme de aproape jumătate de veac. Confruntarea a avut loc într-o localitate din zona Roman, pe malul Siretului, Ştefan primind ajutor de la Vlad Ţepeş.
„Dorind să răzbune moartea tatălui său, tânărul Ştefan pătrunde în Moldova cu sprijinul lui Vlad Ţepeş. Adună sub steaguri circa 6 000 de oameni cu care se îndreaptă spre Suceava pentru a-l da jos pe Petru Aron. Lupta are loc la Doljeşti, pe Siret, la data de 12 aprilie 1457, încheindu-se cu înfrângerea lui Petru Aron“.
Aceste lucruri sunt consemnate în rubrica cotidiană de pe Facebook, „Dreptul la neuitare“, a preotului Florin Ţuşcanu, un apreciat cercetător nemţean al vechilor arhive bisericeşti şi istorice. Înfrânt, Petru Aron, fuge în Polonia, apoi în Transilvania, la Curtea lui Matei Corvin, de unde va emite în continuare pretenţii la tronul Moldovei.
După victoria de la Doljeşti - Neamţ, Ştefan cel Mare înaintează spre capitala din acea vreme a Moldovei , iar pe câmpul numit „La Direptate“, din apropierea Sucevei, pe 14 aprilie, mitropolitul Teoctist îi dă binecuvântarea şi îl unge ca domn, cu acest prilej începând una dintre cele mai lungi domnii din istoria ţinutului.
Ştefan a fost fiul domnitorului Bogdan al II-lea, asasinat în primăvara anului 1451 de fratele său vitreg, Petru Aron. „În anul 6959 (1451), luna octombrie 16, a venit Petru voievod numit Aron, noaptea şi a năvălit asupra lui Bogdan la Răuseni, vineri în zori şi i-au tăiat capul“, se arată în „Letopiseţul anonim“ al Moldovei.
Ştefan cel Mare a trebuit să mai aştepte până să răzbune moartea tatălui său. Avea să facă acest lucru în decembrie 1470, la Orbic, la graniţa dintre actualele judeţe Neamţ şi Bacău. Petru Aron, însoţit de o armată ungară, a atacat oastea voievodului, dorind să recapete tronul. Nu a reuşit, a fost prins şi decapitat.