Cauza unui incendiu care a ruinat șapte afaceri, dezvăluită de un general de brigadă
0În cadrul unei recente conferinţe de presă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, la care a fost prezentat bilanţul activităţii pe anul 2023, a fost dezvăluită şi cauza unui incendiu devastator care a afectat şapte firme.
Cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au transmis că, în 2023, au fost executate 13.897 misiuni în zona de competenţă, care cuprinde şi unele localităţi dine Iaşi şi Bacău, media lor fiind de 38 pe zi. Numărul acţiunilor a crescut cu câteva sute faţă de anul 2022, când au fost executate 13.525 de intervenţii.
S-au înregistrat 711 incendii, pompierii participând şi la 112 situaţii provocate de fenomene meteorologice periculoase, 46 pentru salvări de animale, iar 284 pentru asigurare şi supraveghere zonă de producere a situaţiilor de urgenţă (accidente, ţevi de gaz avariate, explozii), plus aterizări şi decolări de elicoptere, care au preluat persoane cu afecţiuni grave.
Anul trecut, cadrele angajate la SMURD au avut 10.886 de misiuni, 1.314 fiind ale echipajelor de terapie intensivă mobilă. Gripa aviară, care a afectat coloniile de lebede aciuate pe lacurile de acumulare amenajate pe râul Bistriţa, a provocat mortea multor exemplare, tot pompierii fiind chemaţi să scoată leşurile, pentru afectuarea de teste.
Şeful ISU Neamţ, general de brigadă Ciprian Mitrea, a anunţat şi cauza celui mai grav incendiu din Neamţ, cel de pe 2/3 mai 2023 - acţiunea intenţionată. Pe şoseaua ocolitoare a municipiului Roman, flăcările s-au extins de la o firmă la alta, afectate fiind şapte societăţi, incendiul soldându-se cu pagube uriaşe.
„Vântul a favorizat extinderea flăcărilor cu repeziciune la construcţiile aflate în imediata vecinătate. Având în vederea amploarea incendiului şi cantitatea mare de materiale combustibile au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie inclusiv de la Detaşamentele Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ“, transmitea ISU în mai 2023.
Dimensiunea prejudiciilor este atestată de cele petrecute la o firmă cu activitate în comercializarea de accesorii pentru producţia de mobilier, arzând 700 metri cubi de lemn (PAL, AGT, OSB, placaj, blaturi de bucătărie, HDF), 10.000 de metri liniari de cant, electrocasnice, aparate de măsură, sistem de supraveghere video, anvelope, articole de birotică şi papetărie.
Pompierii au împiedicat producerea unei catastrofe şi mai mari, deoarece în apropierea focarului era o benzinărie. La acesta, din cauza temperaturilor ridicate, au fost deteriorate faţada clădirii, uşi, sistemul de supraveghere, rastelul pentru uleiuri uzate şi display-ul unei pompe de alimentare. Misiunea de stingere, la care au participat 20 de autospeciale, a durat aproape 20 de ore.